2016-04-22 10:21
Chris Anderson


Ta bussen till Söders forna fabriker

Av industristaden Södermalm finns mest tjusiga gamla tegelbyggnader kvar. På lördag kan du åka buss förbi fabrikerna från förr, på en ­guidad tur.

Förr fanns det en massa ölbryggerier på Söder. Det gör det nu också, fast små. Vi snackar om stora ställen som pumpade ut öl till hela landet; vid Ringen, på Åsögatan och, som namnet antyder, Münchenbryggeriet.

Under kulturnatten på lördag kan en intresserad allmänhet hoppa på en metrobuss från 1963 och dra på en guidad tur bland Södermalms gamla fabriker.

– Det finns ju massa snygga gamla kåkar som står kvar. Vi tar det yttre varvet runt Söder, där man kommer fram med vår gamla buss, och tar en titt, säger guiden, illustratören och författaren Per Lindroos som är ciceron på turen.

På Söder, i Gamla stan och i Sjöstan öppnar nästan 50 ställen upp portarna under själva kulturnatten. För den som vågar sig längre bort än det som officiellt räknas som Söder finns minst lika många till.

Det mest smärtsamma besöket borde vara Porky Royale, tatuerarstudion på Norra Agnegatan där fyra tatuerare tillsammans ska jobba på samma lår när de öppnar upp sin studio för en intresserad publik.

– Alla tatuerare har sin egen stil, men när man kör tillsammans så blir det något helt annat.

Man går liksom lite utanför sin ”comfort zone”, vilket är kul, säger tatueraren Porky Pete och tittar upp ­under glasögonen.

Och på tal om komfort. Personen som lägger sig under nålen i sex timmar måste vara gjord av rätt virke.

– Man får inte vika ner sig, men vi har hittat en kille som tål en hel del smärta och som är väldigt öppen för förslag. Vi vet ju inte ännu hur slutmotivet kommer att se ut säger Elina Ojakangas som också äger tatuerarstudion.