2016-04-13 06:00
EMMA VON HOFSTEN, Emma von Hofsten


Skildrar skinheads i ny fotoutställning

Hon har inte gått ut gymnasiet men arrangerar nu sin första fotoutställning. Emma von Hofsten tar grepp om dagens skinheadkultur i sin Skinnskallar. På lördag är det vernissage.

Under ett och ett halvt års tid har 18-åriga Emma von Hofsten, som går ut Kungstensgymnasiets fotoutbildning till sommaren, dokumenterat skinheadkulturen i Stockholm och Sverige. Nu har det blivit dags för hennes debututställning som fotograf.

- Från början visste jag inte vad skinheadkulturen var för någonting, jag visste inte ens att det var en kultur. Då kopplade jag skinheads med människor som hade ett till synes hårt utseende, förklarar hon.

Utställningen Skinnskallar, som består av totalt 25 fotografier ger en inblick i subkulturen och visar upp en liten del av vad skinheadkulturen är i det svenska samhället i dag.

– Det är fortfarande rätt svårt att definiera ett skinhead eftersom det är ett så brett område och alla individer är unika på sitt sätt. Sammanfattningsvis så kan man säga att skinheads förenas av musiken och stilen, en livsstil helt enkelt. Allt är heller inte frid och fröjd, kulturen är som många vet kantad av våld och fylla. Men trots allt håller de ihop och det är vad som ger denna subkultur en stark sammanhållning.

Klockan 14.00-19.00 på lördag är det vernissage på Galleri Svea, Köpmangatan 4, i Gamla stan.