2016-06-01 07:00
Pressbild Åhlens/Skansen


Ny kollektion ska hylla skandinavisk design

Åhléns och Skansen skapar riktig helyllesvensk design i nytt samarbete.

Två av vårt avlånga lands stora svenskhetssymboler slår sina påsar ihop. Åhléns City har vid flera tidigare tillfällen skapat kollektioner som hyllat skandinavisk design. På samma tema lanseras nu även kollektionen Skansen, som tagits fram genom ett samarbete med den anrika Stockholmsdjurparken.

Med inspiration hämtad från sockendräkten i Åhl, den Dala-socken där Insjön är centralort och där Åhléns grundades 1899, som i dag hänger i Skansens egna klädkammare ska kollektionen hylla modejättens arv såväl som svenskt hantverk.

– Skansen har ett fantastiskt kultur­historiskt arv i sina samlingar som vi vill att fler ska få ta del av. Genom samarbetet med Åhléns har vi möjlighet att visa delar av den mönsterskatt som finns hos oss. Vi kan se att influenser från omvärlden tidigt påverkade våra sockendräkter. Hättan från Åhls sockendräkt har till exempel ett mönster av vackra påfågelfjädrar som vi använt oss av i kollektionen för Åhléns, säger Anna Bodén, enhetschef Försäljning på Skansen i ett pressmeddelande.

I kollektionen hittas heminredning, däribland kuddar, brickor, underlägg och kökstextilier, samt skafferivaror och modeaccessoarer.