2016-04-12 07:00
Pressbilder


Nu visas århundradets bostadskrig i Stockholm

Du som jagar någonstans att bo är långt ifrån ensam. Det är inte första gången Stockholm har kris på den fronten. En ny utställning på Skeppsholmen tar ett grepp om de senaste 99 årens bostadsmarknad och allt var inte bättre förr.

En halv miljon personer står i bostadskö, men det är långt ifrån den enda bostadskrisen stan har sett. De har dykt upp med jämna mellanrum sedan slutet av 1800-talet.

– Men vi har löst det förr. Med den här utställningen vill vi visa hur det sett ut genom åren och att det faktiskt gått att lösa, när alla inblandade strävar åt samma håll, säger Dan Hallemar, curator för utställningen Bo, nu, då, som har premiär på Arkitektur- och designcentrum på lördag.

Ett talande exempel är tiden för första världskriget då folk fick bo i nedlagda fabriker, gymnastiksalar och sjukhus, där några streck på golvet kunde markera en familjs bostad. 1917-1924 byggdes nödbostäder i trä för att tillfälligt lösa problemet åt arbetare som behövde tak över huvudet.

På 30-talet när Stockholm hade sämst levnadsstandard i hela Europa byggde staten bostäder åt fattiga med många barn, så kallat social housing, i Hammarbyhöjden och Gröndal. Ju fler barn, desto större hyresavdrag.

På 1960-talet när det stod 100 000 personer i bostadskö byggdes lägenheterna i miljonprogrammet i bland annat Skärholmen och Tensta. Och för ett kort tag var faktiskt krisen över. Sen kom 80-talet och en ny bostadskris och nu är bostadskön alltså 500 000 personer lång.

Finns det några lösningar?

– Där blir det lite knepigt, men det finns spännande förslag. Ett exempel är att rita om villatomterna där husen står så glest för att få plats med mängder av flerbostadshus. Ett annat är att vi måste börja dela på utrymmen; i kollektivhus, kanske dela på badrum, på kök, kanske till och med dela garderob, säger Dan Hallemar.