2016-04-22 10:18
Chris Anderson


Naturen och ljuset står i fokus under Kulturnatten

Djuren, ängarna, motljuset. På Galleri So Stockholm vill man fånga naturkramarna under lördagens kulturnatt.

Naturen och ljuset står i fokus under Kulturnatten

Djuren, ängarna, motljuset. På Galleri So Stockholm vill man fånga naturkramarna under lördagens kulturnatt.

Åtta konstnärer ställer ut verk om djur och natur på Galleri So Stockholm 
i Kungsträdgården när de håller öppet under Stockholms kulturnatt.

I synnerhet handlar det om fjärilar: Aurora Petterssons porträtt av de 20 miljoner fjärilar som flytt Mexico på grund av miljöförstöring, handknutna mattor med fjärilsmotiv men även fotografens Ann Andréns bilder på just fjärilar.

– Det är lite av en slump men samtidigt fint med ett tema, säger Maria Forssén som driver galleriet och fortsätter:

– Naturen blir ju bara mer och mer närvarande i allt vi gör. Vi odlar själva, har krav på var maten kommer ifrån och ser klimatet förändras framför ögonen på oss.

Under kulturnatten är det ungefär 50 ställen på Östermalm och i Norrmalm/City som slår upp dörrarna. Bland annat kan du besöka operan, franska biblioteket eller se rockfoton på galleri Miva.

Vågar du dig länge bort än hemmets trygga sfär rekommenderar Mitt i ett besök på Porky royale på Kungsholmen. Där ska fyra tatuerare jobba på samma persons lår sex timmar i sträck.

– Alla tatuerare har sin egen stil, men när man kör tillsammans så blir det något helt annat. Man går liksom lite utanför sin ”comfort zone”, vilket är kul, säger tatueraren Porky Pete, när Mitt i Stockholm tittar in ett par dagar innan kulturnatten.

Och på tal om komfort. Personen som lägger sig under nålen i sex timmar måste vara gjord av rätt virke.

– Man får inte vika ner sig, men vi har hittat en kille som tål en hel del smärta och som är öppen för förslag. Vi vet ju inte ännu hur slutmotivet kommer att se ut säger Elina Ojakangas som även äger studion.