2015-11-16 14:27
Johan Kindbom


Många förslag om
SEB-husets framtid

Om ett par år flyttar SEB stora delar av sin verksamhet från det jättelika kontorshuset i Rissne.

På sociala medier finns mängder av förslag på vad huset borde användas till.

Som Lokaltidningen Mitt i skrivit tidigare kommer SEB att flytta fyra femtedelar av sin verksamhet från det 93 000 kvadratmeter stora huset till större lokaler i Arenastaden i Solna 2018.

En diskussion på Facebook har startats där många förslag på vad det skulle kunna bli av huset har dykt upp.

”Perfekt som flyktingboende”, skriver en som får många med sig. Annat som föreslås är studentlägenheter, kontorshotell eller plats för myndigheter som i dag upptar attraktiva platser i innerstaden.

– Det som är så fantastiskt med Sundbyberg är att folk bryr sig, det är jättebra. Jag uppmanar alla som vill engagera sig att mejla mig, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Nygren (S).

Men för bostäder ställs krav på bland annat ljusinsläpp.

– Mot E18 är det knappt några fönster och det kan därför vara svårt att få tillräckligt med dagsljus för att ha bostäder där, säger Per Lundberg chef för bygglovsenheten i Sundbyberg.

Eftersom huset är byggt och reglerat som kontor kan det i nuläget inte ges tillstånd för annat än det.

Anna Fall, kommunikationsansvarig på RBS Nordisk Renting som äger fastigheten, bekräftar att det lutar åt det hållet.

– Huset är en fantastisk kontorsfastighet och troligast är att det förblir det, men det är för tidigt att säga, säger Anna Fall.

Det stora kontorshuset Bankhus 90 uppfördes specifikt för SEB i skiftet mellan 80- och 90-talet.

Ända till 2031 kommer SEB inrymma sin it-avdelning i huset. Och först 2019 planerar fastighetsägaren börja jobba med nya hyresgäster.

– Vi har en samsyn om att det är bra för Rissne med arbetsplatser, säger Jonas Nygren som träffade ägarna till huset förra veckan.

– Det behövs kontorshotell och fler studentbostäder men det är inte det bästa huset att göra det på, säger Jonas Nygren.