2016-04-21 10:52


Josefin har inrett helt i blått

Blått och särskilt babyblått är en av vårens starkaste färgtrender. I familjen Enström Wellbrings femma på Söder är man väl förberedd. Här går hela hemmet i blåa nyanser.

– Jag har bott på Söder sedan jag var 17 år, säger 34-åriga Josefin Enström Wellbring som ligger bakom inredningen i lägenheten där hon bor med maken Carl och barnen William, 10 år, Milton, 8 år och hunden Aston.

Det var då hon och Carl flyttade ihop. Färgmässigt var inredningen mer blandad på den tiden, det blåa är något som har växt fram med åren.

– För ungefär tio år sedan fastnade jag för det på något vis. Jag tyckte att det kändes harmoniskt och skönt, säger Josefin.

Då bodde de på Högbergsgatan på Södermalm. Sedan gick flyttlasset till en villa i Enskede, men det tog bara åtta månader innan livet på Söder kallade på dem igen.

I femman på 187 kvadratmeter på Ringvägen har de bott i fem år. Här har de blåa nyanserna, där allt från babyblått och turkost till midnattsblått ingår, varit med från början.

Även barnens sovrum går i blått. Men nu har de blivit så pass gamla att de börjat göra revolt mot det blåa.

– ”När jag får välja ska jag ha en vägg i rött” har 10-åringen sagt, säger Josefin med ett skratt.

Snart får hon kanske ge vika, medger hon och serverar mig och fotograf Daniella kaffe i blåvitmönstrade kaffekoppar inne i köket som renoverades i höstas.

Tidigare gick det i vitt. Nu pryder kakel från Marrakesh väggarna och en köksö har fått ta plats som avdelare mellan köket och den kombinerade matsalen och vardagsrummet på nedervåningen.

En tecknad karta över Barcelona, i blåa och gröna toner, i köksfönstret är ett av de senaste inköpen från familjens resa dit i påskas. Den hjälper dem att minnas hur det var.

– Jag gillar att blanda nytt och gammalt, billigt och dyrt. Jag vill att inredningen ska vara personlig snarare än att följa trender, förklarar Josefin.

Ikea-grejer och loppisfynd blandas friskt med prylar och möbler från inredningsbutiker på Söder. De bästa loppisfynden har Josefin gjort på Österlen när familjen hälsat på hennes kusin som har sommarhus där.

– Jag drömmer om att ett hus där, så det är väl drömmen om lantlivet som jag försöker eftersträva lite här med det lantliga, säger Josefin.

Det lantliga shabby chic-romantiska blandas med inredning med råare industrikänsla, som matsalsbordet i metall och ruffigt trä och de turkosa lamporna i köket, och mönstrade österländska influenser.

Särskilt tydligt blir det österländska temat i de många Buddha-statyerna i blått, beige och andra färger som tycks stå överallt. För ett par år sedan hade familjen över 80 stycken, i dag är de garanterat fler.

– Det har blivit en sorts samlarmani, jag köper dem lite överallt, säger Josefin och skrattar.

I trappan på väg upp till övervåningen står ett tiotal små buddhor. Där uppe finns ännu fler både i sovrummet och på den midnattsblåa skänken i vardagsrummet som Josefin hittade på Blocket.

– Det här är en av mina favoriter. Skänken var full med spindelväv och hade stått i ett uthus hos mannen jag köpte den ifrån, berättar hon och pekar på den avskavda färgen nertill.

– Det stör inte mig, jag gillar när det är lite patina. Jag vet inte hur gammalt det är men det bär på någon sorts historia.