2016-05-26 07:01
Anna Z Ek


Gatufestsuccé tillbaka på Kungsholmen

I helgen har det återigen blivit dags att väcka Fridhemsgatan till liv med livemusik, mat, marknad och barer. Och efter förra årets jätteintresse förlängs partyt till två dagar.

Det är den tredje upplagan av gatufesten Neighbourhood crush som Sixten & Frans grundare Anton Surtell och Axel Ohlson anordnar. Den här gången är även Simon Ramn Alenius, barchef och delägare sedan i somras, med och arrangerar.

Gatufesten som första året började som en spontan och rolig grej för att lyfta området växte snabbt till något större. Förra året kom nästan 8 000 personer dit under dagen.

- Det exploderade verkligen och vi blev lite överraskade av hur mycket folk som kom, säger Simon som var på plats som gäst det första året och som jobbade i cocktailbaren det andra.

I år har man därför inte bara valt att utöka själva festen till två dagar, för att undvika köerna som uppstod förra året när det bara fanns en stor bar för både mat och dryck har det också tillkommit fyra barer som enbart serverar dryck.

- Vi kände att vi verkligen vill bygga någonting för Kungsholmsborna, men också för Stockholmarna överlag nu när intresset växt sig större än här i kvarteret. Det är så pass unikt att du kan sväva runt fritt, dricka, äta och umgås på en öppen gata, det är lite som i Berlin eller Shoreditch i London, säger Anton Surtell.

Som förra året finns även en marknad för mat, grönsaker, chark, deli och blommor. Dessutom har barberar- och tatueringsstudion Stucklife flugit in barberare från London och så är baren Proviant med och brygger sin egen öl.

Under båda dagarna levereras livemusik, den här gången från artister knutna till hiphopkollektivet RMH såväl som en del osignade band.

Nu hänger det som vanligt bara på vädret.

- Vi är fruktansvärt väderberoende, men vi har bokat solen, säger Simon.

- Det har vi sagt varje år och det har funkat hittills, säger Anton och skrattar.