2015-10-30 11:39


En finkrog gömd i villaidyllen

ALOË 
Svartlösavägen 52 
Kök: Klassiskt med trendiga influenser. Miljö: Mysigt, öppet kök där matintresserade kan se kockarna arbeta. Vegetariskt: Den lilla menyn kan fås vegetarisk om man meddelar i förväg. Priser: Meny fyra rätter för 695, sju rätter för 985 kronor.

4

Gourmés betyg

5

Gourmands betyg
Betyg: 1. uselt 2. håller inte måttet 3. bra 4. mycket bra 5. högsta klass

Gourmé och Gourmand är förvirrade. Efter en kvarts promenad genom villaområdet i Älvsjö borde de vara framme vid restaurangen. I stället står de utanför en stor laduliknande byggnad där en inredningsbutik huserar.

– Här är det, ropar Gourmand från ena kortsidan där en liten, oskyltad dörr leder in i den relativt nyöppnade restaurangen Aloë.

Väl inne är det ombonat och en mysig doft av gillestuga och öppen eld fyller lokalen.

Vännerna slår sig ner och serveras snabbt ett tilltugg till fördrinken. Det är en så kallad socca, en smörstekt kikärtskaka som smälter i munnen, garnerad med surkål, persilja och rejält med parmesan.

– En ren njutning, smackar Gourmand som inte har några problem att övertyga sin vän om att välja den stora avsmakningsmenyn på sju rätter (985 kronor) i stället för det lilla alternativet på fyra rätter (695 kronor).

Först serveras ännu en smakretare: En ljuvlig sabayonne med rökt ål och knaprig kapris som Gourmand förtjust fiskar upp ur den lilla skålen.

Den första riktiga rätten är rå langustine, alltså spänstig men mör havskräfta med en lätt besk tahinikräm och en fräscht sötsur sås på yuzu (en frukt som är ett slags mellanting mellan en clementin och en lime).

Nästa rätt är en råbiff med persilja och äpple, serverad med små friterade potatisflarn som kocken låtit droppa köttsky på. Och under kalaset gömmer sig ett ostron.

– En lyxig överraskning och en ren njutning, säger Gourmand med munnen full av ett smakrikt ostron, mör råbiff och en fräsch äppelbit.

Nästa rätt är mjukare för smaklökarna. En saltad och rökt röding med kaviar och en sås på potatis. Rödingen är saftig och perfekt tillagad och smälter i munnen tillsammans med den lena och feta potatissåsen.

– Inte jätteavancerat men riktigt gott, säger Gourmé.

Rätten därefter är på samma linje: Lyxigt och fett. En pilgrimsmussla serverad på en liten brioche med ett lätt smält tryffelsmör på toppen. Ovanför spektaklet har kocken, som berättar att rätten är ny för kvällen, hyvlat lite extra tryffel. Den stora pilgrimsmusslan är perfekt tillagad och tryffelsmöret smaskigt.

Men nu börjar Gourmé bli sugen på något lite mer utmanande.

Hans önskning uppfylls. Efter ännu en mellanrätt – en underbart fräsch illgrön sorbet på granny smithäpplen i olivolja – blir det dags för nästa huvudrätt: Blodduva.

Den möra, franska delikatessen serveras med en söt glaserad kastanj och en liten kaka med läcker gåslever och fikonkräm på toppen. Och en klick mörk chokladsås som accentuerar rätten med beska.

En beska som är kvar i nästa anrättning: Ett blodigt och mört rådjur tillsammans med tryffelbechamel, en svartvinbärssås med en lätt smak av saffran och en liten, fräsch klick äppelpuré vid sidan.

– Spännande, vuxet och strålande gott, säger Gourmé.

Efterrätten, en smörig mazarin med fräsch ingefärskola och en glass på banan och passionsfrukt, är pricken över i:et. Sötsakerna får till och med Gourmand att lämna lokalen mätt och belåten.

– Comfort food i lyxförpackning till ett överkomligt pris i genren, smackar Gourmand lyckligt.