2016-05-13 14:38
Eatery Social


Eatery Socials vegetariska lyxtaco

Fixa din egen vegetariska lyxtaco från grunden. Här är ett recept för den ambitiöse, framtaget av Edgardo Umeres, köksmästare på Eatery Social, tacostället som snart öppnar i Skanstull.

I Clarion hotel öppnar snart det senaste i raden av tacoställen i Stockholm (kolla in vårt stora test av nio Stockholmstacos här). Men redan nu kan du laga en vegetarisk taco härifrån.

Tortilla på blå majs

Börja med tortillan.

1 kg torkad blå majs (”purple corn”, finns bland annat att köpa på väl­sorterade matbutiker.)

10 gram kalk

Gör så här:

Dag 1:

Låt majsen och kalket sjuda i cirka 45 min.

Ta bort majsen från ­värmen och låt den ligga i spadet över natten till dagen efter. Lägg en handduk över kastrullen.

Dag 2:

Skölj av majsen och mixa den till en massa, tillsätt lite vatten vid behov. Degen ska ha konsistensen av en fastare bröddeg. Processen kallas ”nixtamalisering” vilket innebär att man kokar majsen och ser till att skinnet ramlar av.

Vill man inte göra hela denna process så kan man köpa färdigt majsmjöl. Se då till att det är gjort på äkta majs och inget annat.

Fyllning:

Quinoa 100g

Jumbomajs 400g

Torkad chulpimajs 100g

Aji Amarillo kräm (gul chilikräm från Sydamerika) 2dl

Butternut squash 200g

Avocado 2st

Rödlök 2st

Koriander 100g

Tagetesört 100g

Vitlök 2 st

Lime 4 st

Vetemjöl 100g

Panko 200g

Ägg 3 st

Tomatillo (grön tomat) 4 st

Instruktioner:

Koka quinoan enligt instruktionerna.

Fritera chulpimajsen och salta den.

Koka jumbomajsen 10 min. Mixa den till en kräm och smaksätt med salt och peppar.

Skala squashen och skär den i 2 cm stora kuber. Rosta den i ugnen i ca 180 grader i ca 10-15 minuter.

Blanda aji amarillo i en blender tillsammans med tagetesörten, koriander, 1 st rödlök, vitlök och lime. Smaksätt med salt och peppar efter smak.

Skiva rödlöken i 4 stora skivor. Ta bort innanmätet och gör 16 ringar. Dubbelpanera dem.

Dela avokadon. Ta bort kärnan och klyfta den i 4 lika stora bitar. Dubbelpanera dem.

Fritera dem i olja tills de är gyllenbruna.

Tortilla inför servering:

Rulla degen till bollar på ca 30g.

Platta till dem mellan 2 tallrikar som du har plastat med plastfilm så de ej fastnar i porslinet.

Se till att du har en torr stekpanna som du värmt upp.

Bräck Tortillorna ca 2min per sida.

Uppläggning:

Lägg tortillan på en tallrik

Lägg ett ägg av quinoakrämen på ena sidan och på andra sidan ett ägg av majskrämen.

Sprid ut 4-5 bitar av squashen på tortillan.

Lägg ut 4 lökringar på tortillan.

Lägg därefter 2 friterade klyftor avokado.

Klicka några klickar av aji amarillo-krämen runt om.

Kolla in Tacopatrullens stora test av stans tacoutbud!