2016-05-31 14:54


Dj-duon Sharks lever tätt ihop

När Sophia Englund och Susanna Friberg började dj:a på Spy bar gick de på gymnasiet.Sex år senare, efter storbolagshits och Max Martin-samarbete, släpper Sharks nytt material. Den här gången bestämmer de allt själva.

Musik ljuder i lägenheten på Borgargatan i Hornstull. Här bor Sophia Englund med sin kille. Susanna Friberg kom tillbaka från Florida, där hennes pappa bor, för några månader sedan. Sedan dess bor hon lite överallt, men oftast blir det också här hos Sophia.

– Vi sminkar oss ihop, gör musik ihop, vi gör allt ihop. Duschar ihop mer eller mindre, det blir ju så, säger Sophia och häller upp ett glas Törley.

Sophia och Susanna träffade varandra första året i gymnasiet i Täby. I dag dj:ar de inte bara ihop utan är också bästa vänner, men det var inte kärlek vid första ögonkastet.

– Fia gick med läppglanset i fickan på sina Puss&kram-jeans och kom fyra timmar sent till skolan varje dag för att hon hade suttit och lockat håret. Jag kom i mina hängjeans och skejtdojjor typ, säger Susanna.

– Jag tror att jag var lite rädd för dig, säger Sophia och skrattar.

Först när Susanna kom tillbaka efter ett år i USA, där intresset för dj:andet växt sig starkare, hade tjejerna hunnit upptäcka varandras musikbloggar.

– Då blev jag kär i dig typ. Det är någonting speciellt med den här tjejen tänkte jag, säger Sophia.

– Det var jäkligt coolt för då insåg vi att vi hade mer gemensamt än vad vi trodde, säger Susanna.

De började gå ut på krogen tillsammans och lärde snabbt känna folk inom Stockholms nattklubbsscen. Dj:n och producenten Cristian Dinamarca, som på den tiden hade onsdagsklubben Tight på Spy bar, gick med på att lära upp dem under ett par månader. Första gången kom de dit en timme innan öppning med två cd-skivor.

– Vi trodde att det skulle räcka, säger Susanna.

– Tio minuter innan öppning kommer Cristian, ger oss sitt cd-case, förklarar hur vi trycker på play, hur vi byter låt och skiva och drar, fortsätter hon.

– Det är det bästa han gjort för oss. Vi fuckade upp det ganska rejält men vi hade en skivsamling gjord av guld. Mixningen var kanske sådär då men det kom sedan, säger Sophia.

Där och då, 2009, väcktes viljan att verkligen satsa på en dj-karriär och duon Sharks föddes.

– Vi gick fortfarande i gymnasiet då men vi visste att det här var det vi ville leva på, säger Susanna.

Något år senare började de också göra egen musik, som bäst beskrivs som elektropop, och tillsammans med producenten Svidden släppte de låtarna Wet Cupcake och Living like.

Och för drygt tre år sedan, på 25 Hour People-kryssningen, blev de upptäckta av Linus Eklöw, mer känd under artistnamnet Style of Eye och som ena halvan av Galantis. Samma artist som de skulle värma upp åt.

Under spelningen stod han bakom dem och kollade i tjugo minuter.

– På den tiden var det inte så vanligt, eller i alla fall inte så uppmärksammat, med tjejer som dj:ade. Så vi var ganska vana vid killar som stod och kollade vad man gjorde och som skulle ifrågasätta det, men vi hade redan då lärt oss att skita i det. Vi kan vår grej, säger Susanna.

– Vi tänkte bara att det var någon jobbig människa och vi tänkte slänga med håret och gå därifrån när vi var klara, säger Sophia.

Men det visade sig att Style of Eye, som höll på att starta ett eget bolag, ville skriva kontrakt med Sharks.

– Vi ville egentligen göra allt själva, vara våra egna managers, ha hand om bokningarna. Vi ville inte ha någon mellanhand. Det var det som var skönt med Linus, han var en flyktig mellanhand, säger Sophia.

– Han lät oss göra vår grej. Vi fick ta med våra producenter och blev som en liten familj, säger Susanna.

Sedan dess har Sharks haft kontrakt med Sony och släppt flera singlar. Däribland Rebel, som har streamats över två miljoner gånger på Spotify, Wait där Max Martin medverkar och nu senast Not like the others.

Nu har de jobbat fram ett nytt mognare sound och flera nya låtar är på gång. Sophia går in i vardagsrummet och slår på duons nästkommande singel- Bad bitches som de kommer att släppa på egen hand via Record Union.

Sedan bara några månader står de nämligen helt fria, bortsett från ett skivbolag i USA.

– Det blev så stort så fort med Sony och Max Martin, vi blev tvungna att släppa kontrollen. Nu får vi äntligen chansen att jobba oss dit själva. Det är helt fantastiskt, det finns inga regler längre. Det ska inte vara några regler med musik, säger Susanna.

– Vi är säkra på vart vi ska nu och då är det värt att vänta på någon som vi inte behöver kompromissa med utan som vill ha det vi gör, säger Sophia.