2016-04-15 07:00


Cleo är överallt i vår

28-åriga rapparen Cleo har varit med och grundat både nätverket Femtastic och organisationen Fatta. Nu är hon aktuell i tv-serien Lyckliga gatan och i maj släpper hon sin första solo-EP. – Den är väldigt personlig, berättar hon när vi hälsar på hemma i Farsta.

I vardagsrummet har Cleo, eller Nathalie Missaoui som hon egentligen heter, sin musikhörna, med skrivbord, dator och mikrofon på stativ. Ovanför samsas LP-plattor med artister som Mariah Carey och Neneh Cherry med olika musikpriser, däribland kulturpriset Guldäpplet som Umeå Folkets Hus tilldelade henne 2010 och det senaste i raden, Årets Live från Manifestgalan i år.

Musiken har alltid varit en stor del av Cleos tillvaro. När hon var liten brukade hennes mamma ta med henne på musikaler, teaterföreställningar och dansföreställningar och när hon gick i lågstadiet började hon spela piano och gitarr.

Men det var i Umeå, dit familjen flyttade från en närliggande by, när Nathalie var 14 år som hennes intresse för hiphop väcktes.

– Det är bra att bo i Stockholm och få kontakter här, men för mitt skapandes skull och för min kreativitet trivs jag egentligen som bäst i Umeå. Jag är beroende av trygghet och känslan av att tillhöra ett sammanhang, säger Cleo som precis kommit tillbaka från en vecka i uppväxtorten.

Där har varje gathörn ett minne, en historia och där finns studion där hennes barndomskompisar i kollektivet Random Bastards hänger.

– Det var där jag lärde känna alla dem som jag umgås med och gör mycket musik med i dag. De rappade och var väldigt insnöade på det, medan jag var lite mer passiv i början och bara hängde med. Men de inkluderade och pushade mig, säger hon.

När Cleos musikaliska resa började var hon omgiven av killar. Det var först när hon träffade branschkollegan Syster Sol som hon började reflektera över hur det påverkat henne.

Sedan många år tillbaka jobbar hon för att fler tjejer och kvinnor inom hiphop och urban musik ska få möjlighet att synas och höras under seriösa förhållanden, bland annat genom nätverket Femtastic som hon var med och grundade 2010.

– Jag håller workshops som handlar om att inte låta sig styras av tankar och förväntningar från omgivningen och hur man gör det. Att få kasta sig in i musik och särskilt hiphop kan vara så starkt om man vågar hänge sig och lyssna på sina spontana jävla impulser. Det är så mycket man skiter i att göra för att man bär på så mycket rädslor.

De senaste åren har Nathalie Missaoui noterat att attityden till kvinnor i branschen har förändrats och framförallt att fler kvinnor vågar ta plats.

– Jag kan se att det vi gjort har betytt någonting. Att kalla sig feminist hade inte varit helt självklart för fem år sedan. I min krets är det mer självklart i dag och är man ett hiphop-crew idag i Sverige och inte jobbar med kvinnor är man en jävla nolla, det blir inte trovärdigt, säger hon.

Cleos åsikter har ofta speglats i hennes musik och även om hennes kommande solo-EP handlar mycket om relationer – till sin partner, vänner, familj och sig själv – kommer fansen att känna igen sig.

– Hela introt är ett enda mayhem av politik. Det känns viktigt för mig att klargöra det lite snabbt så att alla fattar vad de lyssnar på. Trots att jag snackar mycket om att jag är less på att alla bara ser mig som en feminist är det också det jag är, säger Nathalie Missaoui och fortsätter:

– Är det något jag känner starkt för och brinner starkt för är det kvinnors fucking jävla rätt till att ha det likadant som hälften av befolkningen på jorden och även om jag skriver en låt om någonting annat vill jag att man ska fatta att det är det jag bryr mig om, säger hon.

Samtidigt har det viktigaste under inspelningarna varit att lyckas förmedla känslor med sitt eget språk och uttryck och att på samma gång utforska soundet i dagens hiphop.

– Lika bra (Cleos nysläppta singel med Adam Tensta reds. anm.) säger ganska mycket om soundet som jag och producentduon Broke ‘N Tipsy har tillsammans. Det är väldigt basigt, mycket botten och starka trummor, men också något atmosfäriskt och elektroniskt kombinerat med mina historier.

Adam Tensta och rnb- och soulsångerskan Malena Uamba är de enda gästartisterna som dyker upp på Cleos första soloprojekt. Tidigare har hennes musikkarriär varit starkt förknippat med de många olika artistsamarbetena hon gjort.

– Jag har ju velat göra grejer med alla. Det har också varit en grej att komma över: är det en dålig sida hos mig att jag bara vill jobba med andra? Tycker jag inte om mig själv? Men så är det inte, det är det här jag gillar.

Trots det har hon på den kommande EP:n försökt att ge sig själv utrymme att göra helt egna låtar.

– Det är jag, själv, mina känslor, mina texter, mina berättelser. Den sista låten heter Vi har sagt allt, den är jag väldigt stolt över. Det är en väldigt personlig text som är väldigt nu i mitt liv, jag skulle bli ledsen om någon sa något dåligt om den så mycket bryr jag mig, säger Nathalie Missaoui.