2015-10-30 14:25


Bakläxa för Milles bakficka

MICHELLE VAN DER MILLES 
Strandvägen 1
Kök: Moderna klassiker möter asiatiska toner. Miljö: Mycket mysig restaurang som med rätt servis blir en mycket gemytlig upplevelse. Vegetariskt: En förrätt och en varmrätt. Priser: Varmrätter 135–325 kronor.

3

Gourmés betyg

3

Gourmands betyg
Betyg: 1. uselt 2. håller inte måttet 3. bra 4. mycket bra 5. högsta klass

Herrarna Gourmé och Gourmand känner sig manade att gå till Milles bakficka vägg i vägg med restaurang Strandvägen 1 som båda seglar under Lydmars flagg.

Det är en väldigt mysig restaurang med tillhörande uteservering under tak med infravärme. Herrarna sitter dock inomhus i dag och båda tittar med glädje på väggarna som pryds av fantastiska konstnären Jesper Walderstens något mörka verk.

– Jag vill äta råbiff, säger Gourmand och beställer in en halv koreansk råbiff med kimchimajonnäs (145 kronor). Det visar sig vara en mycket fin bit högrev som malts och komponerats till en vacker skapelse.

Smakerna av koriander och ingefära är framträdande och sältan från japansk soja ger en fin ton till den asiatiskklingande rätten.

Gourmé tar in en cheviche på hälleflundra, rödräka, sotad avokado och limeaioli (175 kronor). Chilin i rätten ger den stuns och lite hetta, men solklart att råbiffen är en betydligt bättre beställning.

– God, men faktiskt ingenting mer, säger Gourmé.

Vid grannbordet sitter ett par och äter toast med stuvade kantareller, picklad lök och pata negra-crisps (245 kronor).

Dyr som förrätt, men ”jävlar va gott”, säger de.

Gourmand som med glädje smällt i sig råbiffen beställer in halstrad hälleflundra med potatis alumette (suppertunna friterade potatisstavar), havskorall och någon form av slät äggröra (325 kronor). Fisken är så överlagad att servitrisen misstar den för lax när hon ska rekommendera vin. Gourmand skär i fisken.

– Det är faktiskt den torraste fiskbit jag någonsin fått på restaurang. Vilken besvikelse.

Fisken åker ut och in kommer en ny som är, om inte lika överlagad, så näst intill. Gourmand grymtar och hovmästaren lovar kompensation. Den består i ett glas vitt vin. Ungefär samtidigt klagar ett annat grannbord på att de beställt in en rätt men fått en annan.

Gourmé äter entrecôte med koriander, chili, friterad cassawa och brynt sojasmör (325 kronor). Det är en pangrätt som sätter världsproblem ur spel.

– Hur kan man vara så värdelös på att fixa en hälleflundra och samtidigt göra en av de bästa kötträtterna ever, frågar Gourmé.

En annan fullträff är pasta linguini med kantareller och rökt sidfläsk (225 kronor) eller varför inte tonfisk tataki (235 kronor).

Sedan var det då desserterna.

Gourmand tar en mörk choklad terrine med macadamianötter och romhallon (125 kronor).

– Nu får dom väl ändå skärpa sig, säger Gourmand.

Desserten har troligen stått oövertäckt i kylskåp tillsammans med annan mat. Det smakar kylskåp och är riktigt äckligt, ja näst intill oätligt.

Hjortron och björnbär med blåbärsmousse, vaniljglass och browned butter (125 kronor) är gott de första tuggorna. Sedan blir det sött. Jätte jätte sött. Bättre är creme brûlée (85 kronor). Perfekt knäckig skorpa och lent och krämigt inte för sött innanmäte.

Slutnotan då. Efter att Gourmand klagat till ytterligare en servitör stryks hälleflundran utan tjafs och allt är förlåtet.