2015-11-12 15:15
Privat


Baba blues tillbaka på scen

På fredag den 13 november spelar ett av landets mest hyllade bluesband, Baba blues, tillsammans igen.

Efter tre års speluppehåll ser de fram emot att spela på hemmaplan.

– Vi hoppas att det ska gå bra, trots att det är otursdagen, skrattar ­Richard Danielson.

1986 gjorde Sollentunabon Richard Danielsson och Väsbybon Clas Gustavsson sin första spelning tillsammans – som duon Baba blues.

2011 bestämde de sig för att lägga av, efter att ha haft musiken som heltidsjobb i 25 år.

Men nyligen kom vändpunkten som fick dem att ta upp tråden igen.

– Vår producent, Tom Hofwander, som vi haft under hela vår karriär var väldigt missnöjd med att vi lagt av och tjatade på oss att vi skulle börja igen. För tre år sedan var han med om en tragisk olycka, och avled, berättar Richard Danielsson.

Då började de prata om att spela tillsammans igen, och för ungefär ett år sedan bestämde de sig för att börja igen, lite till hans ära.

Nu på fredag spelar Baba blues på Picchus café i Upplands Väsby, där de spelade mycket förr, i 
början av sin karriär.

– Vi har ju vanliga jobb nu, så vi tar bara spelningar som vi tycker är roliga. Och det ska verkligen bli jätteroligt att spela på hemmaplan igen.

Sedan starten 1986 har de turnerat både i Sverige och i Norden otaliga gånger, och även en hel del i övriga Europa. I början spelade de mest på mindre scener, ibland till och med på pizzerior.

– I början tog vi alla spelningar vi fick. Det blev roligare och roligare ju större scener det blev, så klart. Ett roligt minne var när vi fick spela i Prag när Tjeckien blivit medlemmar i EU, säger Richard Danielsson.

Under spelningen på fredag kommer duon att bjuda på både svenskt och engelskt material från de fem album som de producerade under sin karriär. Richard på sång, gitarr och munspel och Clas på gitarr.

– Vi var några av de första som blandade blues och svensk visa, sedan hade vi också en period när vi utökade bandet och kallade oss Baba blues XL. Då hade vi en basist och trummis också, och sjöng på engelska.

I dag är Richard 63 och Clas fyller 60 i sommar. Men de har inga planer på att lägga musiken på hyllan än på ett tag.

– Fast vi ska bara ta spelningar som vi tycker är roliga. Det blev lite mycket att turnera och spela så mycket som vi gjorde tidigare, och nu har vi ju vanliga jobb att sköta också.