Kategoriarkiv: stockholm-ostermalm

207358.jpg

Förgyll långhelgen med mat, fest och stand up

Matfestival, gatufest, stand up-show och dagsfester. Ta vara på långhelgen med ett gäng kul aktiviteter både dag och kväll.

Matfest, 2-6 juni: Redan i dag klockan 11.00 drog den årliga mat- och dryckesfestivalen Smaka på Stockholm i gång i Kungsträdgården. Festivalen som i år blir 25 år gammal gästas bland annat av Mathias Dahlgren, Frida Ronge (läs vår intervju med henne från i våras här) och Tommy Myllymäki. Njut av mat från några landets främsta kockar på Pop-Up Krogen, andra krogar och food trucks, var med och laga mat i cook-alonger med mera.

Plats: Kungsträdgården. Öppettider: Klockan 11.00-23.00 alla dagar utom 6/6 då festivalen stänger 22.00.

Dagsfest på Kåken VOL.2, 4 juni: På lördag är det dags igen. Kåken bjuder för andra gången i år in till en dagsfest i sommarens tecken. I musikväg bjuds det på deep house/house, hiphop, trap, RnB, Soul och Afrobeats. Dessutom dyker en hemlig gäst upp vid 16-snåret. Tips: Dyk upp i tid. På årets första dagsfest ringlade kön långt utanför krogen redan vid öppning. Så här såg det ut på insidan.

Plats: Regeringsgatan 66. Tid: Klockan 14.00-18.00.

Gatufest på Södermannagatan, 4 juni: Egentligen vill vi helst hålla det här för oss själva, men eftersom det är vår uppgift att agera guide till Stockholms nöjesliv är det vår skyldighet att dela med oss. På lördag bjuder nordafrikanska Habibi bar och café, som fyller fyra år, in till festmaraton mitt i gatan. Det blir sol, dryck, dj:s och dessutom framträder artister som Mapei, Jaqe, Stor med flera varje heltimme. Pepp!

Plats: Södermannagatan. Tid: Klockan 14.00-01.00.

Stand up-show på Cirkus, 4 juni: På lördag kommer komikern Trevor Noah, som sedan i höstas även verkar som programledare för det amerikanska tv-programmet The Daily Show, till Stockholm. Med sin komedistil, där observationshumor och medvetna smockor mot rasistiska stereotyper blandas, har Noah erövrat Sydafrika men även sålt ut shower i Storbritannien och blivit hyllad av komiker som Eddie Izzard, Jerry Seinfeld och Dave Chappelle. Nu intar han scenen på Cirkus.

Plats: Cirkus på Djurgården. Tid: Klockan 19.30.

Dagsfest på Musikaliska, 5 juni: För dig som inte fått nog av festligheter styr även Musikaliska Gård dagsfest under konceptet Pheeling på söndag. Dj-set med pop, dansant hiphop/soul, Rnb och soulful house med live-element i form av slagverk och en hemlig gäst står på programmet. Festen hålls i samarbete med CUBE, en av Europas största agenturer inom både mode, livsstil och musik, och den svenska soulartisten Stephen Simmonds. Tips: glöm inte osa.

Plats: Musikaliska gård. Tid: Klockan 13.00-19.00.

205889.jpg

”Jag tänker mig att skivan spelas på stadshotellet i Pite”

Ingen låt är längre än fyra minuter. Varje låt är skriven för att vara en hit och 10 år efter att hela världen visslade på Young Folks är Peter Bjorn & John tillbaka med en skiva som andas Abba och Piteå stadshotell.

Efter fyra år i studion är skivan Breaking Point här.

Nu vill bandet slå igenom igen. Har det gått förut kan det gå ingen och strategin ser noga utmejslad ut. För om bandets förra skiva, Gimme Some, var en punkinfluerad rockplatta där de drack massa öl i studion för att få rätt känsla har trion den här gången satt på sig snickarkläderna för att disciplinerat mejsla fram raka powerpoplåtar i Björn och Bennys anda.

– Varje låt är skriven som en hit och vi har redan spelat delar av skivan live. Då märker vi att publiken gillar det nya direkt, säger Björn.

Borta är de intensiva punkdängorna och de längre experimentella låtarna. Nu är det rak välputsad pop med discoflörtar som ska funka på radion eller på dansgolvet.

John fyller i:

– Jag tänker mig att skivan spelas på stadshotellet i Piteå. Någon dansar till musiken men någon sitter i baren och gråter till samma låt.

Plattan Breaking Point släpps 10 juni. Men redan på fredag spelar trion på Nobelberget. Till hjälp på scen har man för första gången tagit in fler musiker än sig själva. Jennie Abrahamsson kör samplers och Klas Björlund spelar keyboard.

Dessutom har de även specialsydda scenkläder.

– Work wear from the power pop factory, snart på ett Dressman nära dig, säger John och garvar, sen fortsätter han:

– Men det är lite den känslan. Vi har verkligen snickrat ihop de här låtarna från grunden. Tidigare har vi kanske skrivit låtar för att passa en viss idé. Nu är det låten som sätter agendan.

Och trots att skivan producerats av en massa hotshots från musikvärlden låter skivan ändå väldigt mycket som svensk pop.

– Vi upptäckte att vi är lika bra producenter själva och även om vi tagit massor av hjälp utifrån så är soundet vårt.

Se Peter Bjorn & John spela live. Tid: Torsdag 20.00. Plats: Nobelberget, Sickla.

206927.jpg

Ny kollektion ska hylla skandinavisk design

Åhléns och Skansen skapar riktig helyllesvensk design i nytt samarbete.

Två av vårt avlånga lands stora svenskhetssymboler slår sina påsar ihop. Åhléns City har vid flera tidigare tillfällen skapat kollektioner som hyllat skandinavisk design. På samma tema lanseras nu även kollektionen Skansen, som tagits fram genom ett samarbete med den anrika Stockholmsdjurparken.

Med inspiration hämtad från sockendräkten i Åhl, den Dala-socken där Insjön är centralort och där Åhléns grundades 1899, som i dag hänger i Skansens egna klädkammare ska kollektionen hylla modejättens arv såväl som svenskt hantverk.

– Skansen har ett fantastiskt kultur­historiskt arv i sina samlingar som vi vill att fler ska få ta del av. Genom samarbetet med Åhléns har vi möjlighet att visa delar av den mönsterskatt som finns hos oss. Vi kan se att influenser från omvärlden tidigt påverkade våra sockendräkter. Hättan från Åhls sockendräkt har till exempel ett mönster av vackra påfågelfjädrar som vi använt oss av i kollektionen för Åhléns, säger Anna Bodén, enhetschef Försäljning på Skansen i ett pressmeddelande.

I kollektionen hittas heminredning, däribland kuddar, brickor, underlägg och kökstextilier, samt skafferivaror och modeaccessoarer.

206882.jpg

Clinton på Stureplan

Hedengrens bokhandel har författarträff. Ikväll kommer Martin Gelin och pratar om sin Hillary Clinton-bok.

Medan alla ojar sig över Donald Trump har författaren och journalisten Martin Gelin nyss gett ut en bok om Hillary Clinton – Trumps ärkefiende i det amerikanska presidentvalet och dessutom någon som har chansen att bli landets första kvinnliga president.

Idag 17.30 kan du höra författaren berätta om sin bok som heter Den längsta kampen i Hedengrens bokhandel på Stureplan.

206591.jpg

Alice Cooper och Johnny Depp är i stan

Ikväll spelar de tillsammans med sitt band Hollywood Vampires på Gröna lund.

Alice Cooper, Johnny Depp och Joe Perry som spelat i Aerosmith ställer sig på grönans scen ikväll – något som arrangörerna själva haussat som århundrades konsert på förhand.

Festen ser inte ut att ha kommit av sig. Trots de senaste dagarnas rapportering kring filmstjärnan Johnny Depp som handlar om att han ska ha slagit sin fru blir spelningen på Grönan av som planerat, enligt pressansvarig Annika Troselius.

Från början var Hollywood Vampires en för kända musiker på den legendariska klubben Rainbow Bar & Grill på Sunset Strip. Medlem blev man bara om man kunde dricka de redan befintliga medlemmarna under bordet – men numera är alkoholromantiken lagd åt sidan och istället handlar det bara om musik, enligt gruppens medlemmar.

Betydligt snällare är pojkbandet The Foo Conspiracy som också spelar ikväll på Södra teatern.

203775.jpg

Fullspäckad lönehelg

Queerklubb, klubböppning i Gamla Riksarkivet och en mat- och dryckesfestival som bjuder in till gratiskonsert. Helgen är fullspäckad av nöjen.

Ikväll är det queerklubb på Södra teatern och Dj:n Petter Wallenberg (missa inte vår intervju med honom här) lovar att spela den svartaste, gladaste och mest äkta housemusiken hela kvällen.

Dessutom blir det lip sync karaoke.

– Det är som vanlig karaoke fast utan den jobbiga falska sången, som ingen ändå vill höra. Men vem som helst kan komma och önska en låt man kan mima till, säger Petter Wallenberg till Mitt i Stockholm.

För den som hellre drar till Riddarholmen i regnet öppnar Celezte, klubben som gjorde debut förra sommaren, för säsongen i Gamla Riksarkivets lokaler på Riddarholmen på fredagen.

Dj:ar på öppningskvällen gör bland annat Kablam, Abudi Alsaleh, Kakan Hermansson, Tommie X & Jimmy-Ray och Solo Show. Klockan 22 i kväll slås dörrarna upp.

I helgen kommer även mat- och dryckesfestivalen Brooklyn Brewery Mash till Stockholm för tredje året. Här medverkar flera Stockholmsbaserade smakkonnässörer, kockar och ölbryggerier såväl som musiker och konstnärer.

Som en del av festivalen bjuds det under lördagen, från klockan 11, in till folkfesten Neighborhood Immersion vid Mariatorget. För en hundralapp kan besökarna utforska lokal mat och dryck när de tar del av erbjudanden från ett tjugotal barer, butiker och caféer i krokarna.

En höjdpunkt utöver smakupplevelserna är gratiskonserten som går av stapeln på Debaser Medis på lördagskvällen. Blandannat kommer artisterna Jonas Lundqvist, Maria Andersson, som nyligen släppte sitt första soloalbum, och norska Highasakite att stå på scen. Evenemanget drar i gång klockan 19.

205264.jpg

Ny sajt för lägenheter som kanske är till salu

Bostadsmarknaden är för hetsig. Det tycker i alla fall Philip Marthinsen som lanserat sajten Nooks – en bostadssajt där du kan lägga upp en lägenhet som kanske är till salu.

Köpare och säljare får längre tid på sig att diskutera än i Hemnets rappa tempo är tanken.

– Ingen på bostadsmarknaden är riktigt nöjd. Visst säljs lägenheterna för höga priser men det är så stressigt och vi ville skapa en plats där både köpare och säljare kan få känna efter längre och utan mäklares värderingar eller inblandning i lugn och ro komma överrens, säger Philip Marthinsen.

Principen är enkel. Har du en lägenhet du vill sälja, eller en lägenhet du kan tänka dig sälja om rätt erbjudande presenteras kan du lägga upp ditt hem på sajten. Det finns inga allmänna visningar utan lägenheten visas bara efter överrenskommelse.

Det är väl risk att det blir många visningar om ett objekt är populärt?

– Det är helt upp till den som säljer hur många gånger som man visar lägenheten.

Sedan starten för två veckor sedan har antalet lägenheter fördubblats. Vid denna tidnings pressläggning har inga affärer gått i lås men Philip Marthinsen menar att det är på gång.

– Det får ta den tid det tar. Det här är ju ett väldigt nytt sätt att sälja bostäder på, säger Philip Marthinsen.

203196.jpg

Ta dig vatten över huvudet i sommar

Oavsett om du ska åka utomlands eller stanna kvar i stan i sommar finns en helt ny värld att upptäcka under ytan. Men först behöver du ett dykcertifikat.

– Jag hoppas ni inte är fryser så lätt, säger Jonas Holm och skrattar.

Solen skiner men luften är kylig och Vanadisbadets pool uppmäter bara 22 grader. Det må låta mycket men när en ska vara i vattnet i dryga 40 minuter är det inte det. Det vet dykinstruktören Jonas Holm, från Alpin dyksport, som tagit sig an uppgiften att träna bassängdyk med två relativt orutinerade reportrar denna morgon.

Jonas kånkar utrustning. En syrgaslåda är med om någon mot förmodan skulle drabbas av dykarsjuka.

– När du dyker stannar den kvävegas som bildas kvar i kroppen. Om du tar en Ramlösaflaska som du skakar och öppnar så exploderar gasen i vätskan och då bildas det bubblor. Precis så blir det i kroppen om du stiger för snabbt, och de bubblorna kan sätta sig i lederna så att man blir krum, det är därför det kallas ”the bends”, säger han.

I en pool med ett maxdjup på två meter är risken minimal, men den finns ändå. Det är just av sådana skäl som vi inte bara kan dyka i.

Först måste vi lära oss om hur utrustningen fungerar, hur kroppen påverkas när man dyker och hur man kommunicerar under vattnet. Bäst att lyssna noggrant, det kan faktiskt vara på liv och död. Därför måste vi också skriva på ett riskavtal och en ansvarsfriskrivning innan vi sätter igång.

Efter genomgången är det på med våtdräkt och dykutrustning som gäller. Vi kliver i vattnet. Det är kallt som fasen och dykutrustningen är ofantligt tung när vi står upp.

– Känslan av att andas under vatten är fruktansvärt cool första gången. För mig är det nästan som meditation, man blir så fokuserad på det man gör så fort man kommer under vattnet. Det är en skön känsla, säger Jonas.

När vi går ner under ytan blir jag snarare smärtsamt medveten om min egen andning. Andas med munnen, in och ut.

Andas ut genom näsan ska man bara göra för att få bort imma och tömma sin dykmask på vatten. Håll igen masken upptill, lätta lite nedtill och blås.

Vi övar på Jonas signal. Masken fylls med mer vatten.

Min kollega Johan, som enligt egen utsago har dykt en gång i Sri Lanka, verkar ha koll. Efter ett par försök har även jag fattat grejen.

Jag signalerar okej med tummen och pekfingret.

Vi går vidare och övar på att tömma regulatorn (prylen du andas med) på vatten. Vi tar ur den ur munnen, låter den fyllas med vatten samtidigt som vi blåser ut bubblor med munnen, sätter tillbaka den, placerar tungan mot munstycket och andas ut kraftigt.

Sedan ska vi tappa regulatorn och hitta den igen genom att luta oss åt höger och svepa med armen.

Johan gör det bra. Jag glömmer att luta mig.

Jag hittar den inte. Jag håller andan och försöker att inte få panik.

Samtidigt tänker jag på vad jag just lärt mig: håll inte andan. Vad du än gör håll aldrig andan.

Då stängs luft in i lungorna och eftersom trycket är högre desto djupare ner man befinner sig expanderar luften när man går upp. Det kan leda till lungbristning och i värsta fall dödsfall.

Kanske är det inte så stor risk i en bassäng men jag tar det på största allvar.

Några sekunder senare har Jonas fångat upp regulatorn åt mig och jag kan andas igen. Efter en stund börjar det nästan kännas naturligt att andas under vattnet.

Eldprovet är över.

Nu är det bara att njuta.

204773.jpg

Dags att skynda fynda inför sommaren

Modebranschen har vårstädat. Flera stora modehus har redan hunnit sälja ut, men hos några är det fortfarande läge att skynda fynda.Vi listar några av de kommande utförsäljningarna, med start lördag.

Acne Archive stockholm SS16 sample sale

21 maj, 10.00, Torsgatan 53

Kläder i mängder. Nya, äldre kollektioner, omgjorda plagg och utvalda klassiker.

SAMSØE SAMSØE sample sale

25-26 maj, 07.00, Karlbergsvägen 7

Kläder från tidigare kollektioner.

TRIWA Sample sale

25-29 maj, 08.00, Strandvägen 9A

Utgående modeller av klockor och solglasögon.

Carls Bernsten pop-up shop

25 maj, 16.00, Engelbrektsgatan 25

Nystartat designmärke som säljer klänningar för varma sommardagar.

Ceannis utförsäljning

26-27 maj, 07.00, Östermalmsgatan 87

Väskor och inredning från tidigare kollektioner.

Carin Wester last sampel sale

27-30 maj, 07.00, Jussi Björlings Allé 5

Det sägs vara den sista utförsäljningen hos Carin Wester. Skynda fynda plagg från provkollektioner och den totala rensningen av tidigare kollektionr.

Swedish Hasbeens Garage Sale

27-29 maj, 08.00, Nytorgsgatan 25A

Andrahands sortering och tidigare kollektioner säljs ut under detta träskoförsäljningsinferno.

Bomärke sample sale

27-28 Maj, 10.00, Upplandsgatan 57

Fynda snygga regnjackor i främst större storlekar. Unisex.

*Tiderna som anges är öppningstiden för respektive butik. Kolla facebookevent för mer detaljerad information.

204719.jpg

Allt Miriam Bryant behöver och fyra tips till

Miriam Bryant, Mapei och Freddie Gibbs spelar i Stockholm i kväll. Det gör Karlbergs musikkår också. Dessutom är det premiär för Musikaliskas klubb.

Att vara med i Så mycket bättre har hittills varit lite av ett framgångsrecept. Både för gamla artister som fått en ny chans i rampljuset med även för mer oetablerade akter. Miriam Bryant är ett bra exempel, någon som gått från lovande till megastor på kort tid.

Hon fyllde Cirkus på Djurgården i början av april och i kväll kör hon live på Gröna Lund.

På andra sidan stan kör Freddie Gibbs från Indiana sin bakåtlutade rap på Nobelberget och vill du inte lämna innerstans trygga vrå spelar Mapei på Under bron tillsammans med Naomi Pilgrim.

Dessutom har klubben Musikaliska premiär för säsongen på Nybrokajen och ett sista tips från redaktionen är Karlbergs musikkår som firar 90 år med konsert på Riddarhuset ikväll. 19.00.

202304.jpg

Lång väg från nisse till nöjeschef

Freddie Jidlow är i ständig rörelse. Det har han varit i hela sitt liv.Snart drar han igång sommarens festligheter på F12-terrassen och mitt i kaoset är det på tågstationerna han hittar sitt lugn.

Det är en något trött Freddie Jidlow som möter oss vid Snickarbacken. I handen har han en burk kokosvatten.

–Det är den bästa bakisdrycken, säger han.

Sedan något år tillbaka bor han här i området, i närheten av biograf Zita, men de senaste två veckorna har han knappt hunnit vara hemma. Planeringen inför sommaren på F12-terrassen, där Freddie Jidlow är en av tre som ska sköta nöjesverksamheten, tar upp en stor del av hans vakna tid.

– Vi ska ändå planera 120 dagars fest. Det är lite logistik kring det, men det är jäkligt roligt, säger han när vi slagit oss ner inne på caféet Snickarbacken 7.

33-åriga Freddie Jidlows väg till rollen som nöjeschef började tidigt. Efter ett halvår på gymnasiet i Norrtälje, där Freddie växte upp, hoppade han av och började leta jobb.

– Jag var lite för rastlös för att sitta och plugga och hade världens bästa mamma som tillät mig att göra det mot att jag började jobba.

Freddie knackade dörr och frågade efter jobb, på Apoteket, på Intersport, på ICA och slutligen på Stadshotellet mitt i lunchruschen.

– Ägaren öppnade och bara garvade åt mig: ”Du är ju dum i huvudet. Men absolut, kom hit klockan 8 imorgon bitti så kör vi”. Så började jag jobba som köksnisse.

Då var han 15 år. Med tiden rörde han sig ut i restaurangen och från 18-årsdagen började han hoppa in i baren där mötena, kanske snarare än drinkblandandet, lockade. Något år senare drev han Stadshotellet. Sedan byggdes stället om till friskola, men då hade Freddie Jidlow redan dragit till Stockholm.

– Det var bara att börja om från noll. Jag trodde att jag var världens bästa bartender, men fick inte jobb någonstans. Jag ringde faktiskt till East, jag ville så jävla gärna ha ett jobb där, säger han.

– Jag hamnade hos världens finaste kvinna på bokningen. Hon peppade mig jättemycket och förklarade att jag måste jobba mig uppåt.

Det slutade med att Freddie fick heltidsjobb i baren på indieklubben Pondus i Gamla stan. Nu har han varit på de flesta ställena i Stockholm.

Hotellet, Nox, Spybar, East, Berns, Josefinas, Phoenix och F12 är bara några av dem.

– Det är det som är så härligt med den här branschen, det anses inte konstigt att byta jobb, det är snarare tvärtom. Man lär sig något nytt i varje bar, men det går fort att lära sig allt och då kommer viljan att dra vidare.

F12 var den sista baren han jobbade bakom innan han 2009 blev värvad till Berns och blev barchef på 2:35:1. Under sina fem år där jobbade han nära nöjesteamet som då bestod av bland andra nattklubbschefen Payman Dehdezi och nöjeschefen Martin Kling.

– Det var då jag verkligen fattade vad saker och ting har för påverkan. Det låter flummigt som fan, men hela den här feng shui-grejen, med om ett bord står rätt eller inte, är en av grejerna som är viktig för att göra det enkelt för dig som gäst att ha världens bästa kväll.

De senaste åren har Freddie Jidlow varit med och format koncept på Hornhuset, gått vidare till rollen som nöjeschef på Mr French och nu även blivit driftansvarig på F12-terrassen.

– Det är skönt att rensa paletten. När man jobbar kreativt med sådana här saker är det lätt att det blir snävt att köra samma grej så det passar mig rätt bra att göra flera grejer samtidigt, säger han.

Rastlösheten går igen i mycket i hans liv, allt från jobb till tatueringar och boende.

– Jag har inte en enda tatuering som är avslutad och jag började tatuera mig när jag var arton. Det är mycket roligare att starta igång saker än att förvalta dem.

Innan han flyttade till Jutas Backe huserade han bland annat i Årsta, på Skånegatan och vid Odenplan. Stressen för att binda upp sig med bolån är större än stressen över att inte ha någonstans att bo ibland.

– Det blir så definitivt då. Men det här läget är perfekt. Jag gillar att bo i stan för att saker är lättillgängliga. Även om jag gillar att laga mat är jag dålig på att göra det.

Ett par, tre gånger i månaden käkar han middag på Surfers, en krog med mat inspirerad av Sichuanprovinsen i Kina, som öppnade på Regeringsgatan för ett par år sedan. Det är ytterligare ett ställe där han verkar vara tjenis med alla.

– Det är väl den enda nackdelen med att bo här. Jag har tvättstuga i ett annat hus så då måste jag kliva ut på Birger Jarlsgatan och då träffar man alltid på någon man känner. Samtidigt som jag älskar att ha människor runtomkring mig vill jag ibland bara ha fem minuter för mig själv. Orden tar liksom slut, speciellt när man jobbat hårt, säger Freddie Jidlow.

Kanske är det därför nöjesprofilen älskar tågstationer där folk är i rörelse.

– Det är bara kaos där, man existerar inte och folk bryr sig inte. Det är skönt.

204100.jpg

Köksduo öppnar nytt på Östermalm

Adam och Albin öppnar krog på högt upp på Rådmansgatan. På menyn finns bland annat odlad tonfisk.
– Vi har gått bananas med råvarorna, säger Albin Wessman.

Idag slår matkreatörerna Adam Dahlberg och Albin Wessman upp portarna för sin nya krog på Rådmansgatan.

– Det blir i huvudsak svenska rätter, fast med en gin-och tonicbar, säger Albin Wessman på telefon ett par timmar innan premiären.

Tanken är att restaurangen och gästen står för lika stor del av valen ungefär, som en blandning av en avsmakningsmeny och à la carte: En meny består av fem serveringar. Inom ramen för varje servering kommer ett visst antal alternativ presenteras. Men som gäst kan du aldrig bara ta en rätt. Det är alltid fem som gäller till det fasta priset 795 kronor.

– Det är riktigt prisvärt med tanke på vilka råvaror vi har. Vi har gått helt bananas där, säger Albin.

Han exemplifierar med att de ikväll kommer att ha odlad blåfenad tonfisk från Galicien.

– Det är vi först med i hela Sverige, så det kommer nog smälla rätt högt.

Duon öppnade en ramenrestaurang i Skanstull så sent som i december, och för bara två veckor var det premiär för deras lunchrestaurang Tvätteriet som ligger granne med den nya restaurangen. Tidigare drev de Adam & Albin matstudio i lokalerna på Rådmansgatan. Då hade de öppet några enstaka gånger i månaden, nu blir det sex dagar i veckan.

204171.jpg

Några guldkorn i veckan

Helgen må vara över men hela veckan är full av nöjen. Uteserveringsöppningar, konserter och loppisar – här är fem av veckans guldkorn.

1. Spelning: På onsdag har det återigen blivit dags för kulturprojektet The Green Door Project som lanserades i Stockholm för första gången förra året. Den här gången hålls evenemanget på Trädgården. Spelar gör Chicago-rapparen Adamn Killa, RMH-profilen Leslie Tay, dj/producenterna Yung Gud och Harald Björk samt artisterna Iman och Nadia Tehran. Utöver det bjuds besökarna på en musikalisk och visuell helhetsupplevelse gemensamt skapad av skivbolaget Bossmusik och konstnären Eva Beierheimer. När: Onsdag, 18 maj, kl 17-01. Adress: Hammarby Slussväg 2

(Psst… På grund av stor efterfrågan så släpps ett fåtal extrabiljetter till evenemanget imorgon, tisdag 17 maj kl 12.00. Knip en här. )

2. Inflyttningsfest: För den som mot förmodan missat det går startskottet för 120 dagars fest på F12-terrassen med en inflyttningsfest på torsdag. Kvällen kommer att bjuda på ett showcase av sommarens alla återkommande klubbar samt ett par specialinbjudna liveakter. Därefter fortsätter firandet hela helgen. När: Torsdag, 19 maj, kl 21-05. Adress: Fredsgatan 12

3. Uteserveringsöppning: Förra sommaren öppnade restaurang Clou, med en ambition om att bjuda på högkvalitiativ mat och unika aw-koncept med såväl livemusik och dj:s, mitt i city. På torsdag öppnar de upp en uteservering med säsongsanpassad meny inför sommaren. När: Torsdag, 19 maj. Adress: Västra Järnvägsgatan 11

4. 1kmloppis i Birkastan: För femte året hålls 1kmloppis på Karlbergsvägen mellan Norra Stationsgatan till Torsgatan. Här är alla som bor i Birkastan (gällande postnummer hittar du här) välkomna att sälja. Ta bara med dig ett poststämplat kuvert med din adress samt legitimation och plocka med dig prylarna ner på Karlbergsvägen. Du som inte bor i Birkastan kan ju alltid fynda istället. När: Söndag, 22 maj, kl 11-15. Adress: Karlbergsvägen

5. Modeloppis: På söndag har det blivit dags för vårens upplaga av Make it lasts modeloppis på Musikaliskas gård. Fynda designerplagg, accessoarer och inredning från 30 modepersoners egna garderober för ett gott syfte. Delar av intäkterna går nämligen till integrationsappen Welcome app som gör det lättare för nyanlända och locals att mötas. Utöver allt Make it last-märkt kommer även flera svenska modemärken att sälja plagg för vrakpriser. När: Söndag, 22 maj, kl 12-16. Adress: Nybrokajen 11/Blasieholmstorg 10

204057.jpg

Glass + croissant = sant

Att kombinera något gott med något annat gott är en svensk nationalsport. Nu är det dags igen.

Tänk kebabpizza och semmelwrap. Nu kommer nästa kombination, när Taverna Brillo lanserar croissant-glassen. Det är en kula italiensk glass med en halv croissant som strut, enligt Brillo själva inspirerade av Italien där man äter glass ihop med croissant, dock inte i strutfom.

– Vad jag känner till har ingen tidigare använt croissanten som glasstrut på det sättet som vi gör. Till skillnad från den italienska varianten där man skär croissanten, eller cornetton som det heter på italienska, på längden blir det här en riktig glasstrut som man kan ta med sig och äta i farten, säger Håkan Johansson, bagarchef på Brillo.

Sommarens vinnare? Mycket möjligt. Tills nästa kombination kommer.

204042.jpg

Lugna toner på Kulturhuset i höst

Kristina Lugn och jazzsångerskan Sarah Riedel sätter upp föreställning på Kulturhuset.Biljetter släpps imorgon.

Sarah Riedel, som är musikchef på Kulturhuset har tagit fram en ny föreställning med sig själv i huvudrollen.

Riedel sjunger jazziga visor, tonsatta dikter skriva av Kristina Lugn. Från samma scen ska Lugn läsa nyskrivet material.

Föreställningen har premiär i september, men biljetterna släpps redan i morgon, tisdag 17 maj.

203771.jpg

Jakten på stans godaste taco

Just när vi trodde att vi nått peak taco öppnar både Gröna Lund och Clarion i Skanstull varsin ny taqueria. Vi bestämde oss för att ta reda på hur gott Stockholmstacon smakar våren 2016.

Nio mexikanska munsbitar betygsatta. Klicka på varje taco och läs. Foto: Sara Flodin

Tacos är som människor. En del är stora, andra små. De kan vara kladdiga, torra, roliga och tråkiga – och de blir bara fler.

Mitt i Stockholm smörjde in sig i solkräm, fyllde plånboken och drog ut på en tacoresa som tog oss runt hela stan.

Vi började på Calexico’s i Hornstull och fick med oss en jätte som förvisso smakade bra men som vi hade behövt kniv och gaffel samt en tallrik för att hantera. Borta på Östgötagatan hade La Netas lite mindre dito fördelen att man själv kunde fylla på med det gröna. Men de mest hanterbara storlekarna hittade vi på Yuc! i Vasastan samt på El Taco trucks taqueria på Nybrogatan.

Där stannade vi till ett tag, pustade ut och växlade ett par ord med Nikola Adamovic, grundare av El Taco- truck, och som varit i taco-gamet länge.

– Åtminstone med svenska mått mätt, säger han och skrattar.

Han har serverat tacos sedan 2012 och även om han medger att han inte ätit på speciellt många av Stockholms mexikanska restauranger tycker han att fler borde lägga ribban lite högre.

– Men det är kul att den här sortens mat får mer och mer uppmärksamhet.

Och tacotrenden verkar inte avta. Nya ställen öppnar på löpande band. För bara någon månad sedan invigde stjärnkocken Jonas Dahlbom sin taqueria på Gröna Lund och i början av juni slår stjärnkocken och krogentreprenören Marcus Samuelsson upp portarna för sitt tacoställe Eatery Social i Clarion hotel på Ringvägen.

Edgardo Umeres, som är köksmästare på Eatery Social, berättar vad han tycker är viktigast när man bygger en taco. Och han börjar från botten.

– Det absolut viktigaste är den äkta majstortillan (se receptet på Eatery Socials vegetariska lyxtaco), sen kan man skapa många olika fyllningar och smakupplevelser. Min egen favorit innehåller chili, lime och tomat.

Det hemmagjorda brödet var detaljen som fällde det slutgiltiga avgörandet när tacoresan var över. För när juryn hade ätit klart, lossat på bältet och pustat ut på en parkbänk slutade -resan där den började, i Hornstull där Cantina Reals fiskvariant som fick högst betyg.

Resans fokus var på det nya och spännande. Men det finns en gammal trotjänare som vi för den sakens skull inte får glömma bort. För om El Taco trucks snart fyra år i branschen anses vara en i sammanhanget betydande tid finns det ett restaurangkoncept som varit med betydligt längre än så. Taco bar öppnade sin första restaurang redan 1983 och konceptet lever kvar än i dag.

– Vi märker ju av att fler äter mer tacos hos oss också. Vi öppnar flera nya restauranger varje år, de flesta i Stockholmsområdet, säger Taco bars vd, Lars Callebro.

Dessvärre var omdömet svalt från testpanelen. Tacon från 1980-talet behöver en rejäl uppdatering om den ska ha någon chans i den hårda konkurrens som råder för Stockholmstacon 2016.

203756.jpg

Eatery Socials vegetariska lyxtaco

Fixa din egen vegetariska lyxtaco från grunden. Här är ett recept för den ambitiöse, framtaget av Edgardo Umeres, köksmästare på Eatery Social, tacostället som snart öppnar i Skanstull.

I Clarion hotel öppnar snart det senaste i raden av tacoställen i Stockholm (kolla in vårt stora test av nio Stockholmstacos här). Men redan nu kan du laga en vegetarisk taco härifrån.

Tortilla på blå majs

Börja med tortillan.

1 kg torkad blå majs (”purple corn”, finns bland annat att köpa på väl­sorterade matbutiker.)

10 gram kalk

Gör så här:

Dag 1:

Låt majsen och kalket sjuda i cirka 45 min.

Ta bort majsen från ­värmen och låt den ligga i spadet över natten till dagen efter. Lägg en handduk över kastrullen.

Dag 2:

Skölj av majsen och mixa den till en massa, tillsätt lite vatten vid behov. Degen ska ha konsistensen av en fastare bröddeg. Processen kallas ”nixtamalisering” vilket innebär att man kokar majsen och ser till att skinnet ramlar av.

Vill man inte göra hela denna process så kan man köpa färdigt majsmjöl. Se då till att det är gjort på äkta majs och inget annat.

Fyllning:

Quinoa 100g

Jumbomajs 400g

Torkad chulpimajs 100g

Aji Amarillo kräm (gul chilikräm från Sydamerika) 2dl

Butternut squash 200g

Avocado 2st

Rödlök 2st

Koriander 100g

Tagetesört 100g

Vitlök 2 st

Lime 4 st

Vetemjöl 100g

Panko 200g

Ägg 3 st

Tomatillo (grön tomat) 4 st

Instruktioner:

Koka quinoan enligt instruktionerna.

Fritera chulpimajsen och salta den.

Koka jumbomajsen 10 min. Mixa den till en kräm och smaksätt med salt och peppar.

Skala squashen och skär den i 2 cm stora kuber. Rosta den i ugnen i ca 180 grader i ca 10-15 minuter.

Blanda aji amarillo i en blender tillsammans med tagetesörten, koriander, 1 st rödlök, vitlök och lime. Smaksätt med salt och peppar efter smak.

Skiva rödlöken i 4 stora skivor. Ta bort innanmätet och gör 16 ringar. Dubbelpanera dem.

Dela avokadon. Ta bort kärnan och klyfta den i 4 lika stora bitar. Dubbelpanera dem.

Fritera dem i olja tills de är gyllenbruna.

Tortilla inför servering:

Rulla degen till bollar på ca 30g.

Platta till dem mellan 2 tallrikar som du har plastat med plastfilm så de ej fastnar i porslinet.

Se till att du har en torr stekpanna som du värmt upp.

Bräck Tortillorna ca 2min per sida.

Uppläggning:

Lägg tortillan på en tallrik

Lägg ett ägg av quinoakrämen på ena sidan och på andra sidan ett ägg av majskrämen.

Sprid ut 4-5 bitar av squashen på tortillan.

Lägg ut 4 lökringar på tortillan.

Lägg därefter 2 friterade klyftor avokado.

Klicka några klickar av aji amarillo-krämen runt om.

Kolla in Tacopatrullens stora test av stans tacoutbud!

203449.jpg

Här är bästa kaféerna enligt White Guide

Peppad på en hallongrotta, matiga våfflor eller sprit till kakan.White Guide lanserar sin nya guide till Sveriges bästa kaféer 2016-2017.Här är listan över Stockholms bästa kakställen.

* A.B.Café, Hägersten

Albert & Jacks, Stockholm

Bageri Bulleboden, Stockholm

Bakverket, Stockholm

Café Blom, Stockholm

Blå Porten, Stockholm

Borgs Café & Brödbod, Stockholm

* Bread and Table, Stockholm

Brioche, Stockholm

Brot bageri & tapas pâtisserie, Liljeholmen

Brunkebergs bageri, Stockholm

By:fiket, Stockholm

Caffè Ugo espressobar, Stockholm

Chokladfabriken, Stockholm

Drop Coffee Roasters, Stockholm

Du Bon Pain – gott bröd, Solna

Enskedeparkens Bageri, Stockholm

Kafé Esaias, Stockholm

* Ett Bageri, Stockholm

Fabrique Stenugnsbageri, Stockholm

Flickorna Helin och Voltaire, Stockholm

Fotogra ska, Stockholm

Konditori Genuin, Stockholm

Gildas Rum, Stockholm

Green Rabbit Rågbrödsbageriet, Stockholm

Grillska Huset, Stockholm

Gunnarsons Specialkonditori, Stockholm

Haga Tårtcompani och Bageri, Stockholm

il caffè, Stockholm

Johan & Nyströms Konceptbutik, Stockholm

K-märkt patisserie & bageri, Stockholm

Kaffe, Stockholm

Kaffeverket, Stockholm

Konditorn och Bagarn, Farsta

Cykelcafé Le Mond, Stockholm

Lidingö Bröd & Patisserie, Lidingö

Lindeberg Bageri och Konditori, Saltsjö-Boo

Lundbergs konditori, Stockholm

Långängens Gård, Lidingö

Löfbergs Stockholm, Stockholm

Magnus Johanssons Bageri & Konditori, Stockholm

Mellqvist Kaffebar, Stockholm

Kafé Monika Ahlberg, Thielska Galleriet, Stockholm

* Naked Cake, Nacka

Open café, Stockholm

Pascal, Stockholm

Petite France Bageri & Bistro, Stockholm

Bageri Petrus, Stockholm

Café Rival, Stockholm

Rosendals Trädgårdskafé, Stockholm

Café Saturnus, Stockholm

Kafé Sjöstugan, Solna

* Skroten Café & Skeppshandel, Stockholm

Snickarbacken, Stockholm

* Sophies Canelé, Stockholm

Sosta Espresso Bar, Stockholm

Spånga konditori, Spånga

STHLM RAW,, Stockholm

Sturekatten, Stockholm

Taverna Brillo, Stockholm

Café Tornhuset, Gustavsberg

Tous Les jours, Stockholm

* Tro, Hopp & Kaffe Skanstull, Stockholm

Tössebageriet, Stockholm

Under Kastanjen, Stockholm

Konditori Valand, Stockholm

Valhallabageriet, Stockholm

Vete-Katten, Stockholm

Viggbyholms Stationskafé, Täby

Wienercaféet, Stockholm

Winterviken Café, Stockholm

Zetas Trädgårdscafé, Segeltorp

Åsö Konditori & Bageri, Stockholm

* Älskade Traditioner, Stockholm

* nya kaféer in på listan över de bästa kaféerna.

203383.jpg

Puple rain i Hornstull och varma gator på Grönan

Silvana Imam spelar på Gröna lund. Det blir Princefest i Hornstull och Franska trion kör på Fascing. Det är torsdagens nöjestips från Mitt i:s redaktion.

Medan schlagern pågår för fullt vid Globen ställer sig stans rapdrottning Silvana Imam på Gröna Lunds stora scen ikväll 20.00

Det är första gången grammisvinnaren kör live på nöjesfältet och redaktionen hoppas på att hon kör låten Varma gator från nya skivan Naturkraft där stjärnskottet Cherrie är med och sjunger.

I en annan del av stan, Hornstull anordnar Bio Rio en visning av kultrullen Purple Rain, där Prince spelar huvudrollen. I ärlighetens namn kanske filmen inte är något vidare, men det är ju trots allt Prince där på vita duken. Kvällen fortsätter sedan på Bar Brooklyn ett stenkast bort med ännu mer Prince.

Sist men inte minns spelar kultbandet Franska trion, som samarbetat med exempelvis Anna Järvinen, Håkan Hellström och Joel Alme, på Fascing.

203175.jpg

Nu öppnar stans utomhushäng

I dag är det säsongsinvigning för Terrassen på Grand Hôtel. I helgen och i nästa vecka öppnar ännu fler uteserveringar och sommarklubbar upp sina barer för säsongen. Här tipsar redaktionen om några favoriter.

1. Mälarpaviljongen: Redan i april öppnade denna klassiker nere vid promenadstråket på Norr mälarstrand. Magisk utsikt för härligt häng ljumma sommarkvällar. Adress: Norr Mälarstrand 64.

2. Sjöfartshotellet: Grym utsikt över Stockholms hamninlopp utan att vara supertrångt. Öppnar 11 maj. Adress: Katarinavägen 26.

3. Enzo’s takterrass: Festlig liten takterrass med vy över Hornstull såväl som intilliggande grannars privata balkonghäng. Öppnar 12 maj. Adress: Långholmsg. 15B.

4. Trädgården: Härlig sommarklubb med pingisbord, soffhäng och mycket mer. Öppnar 13 maj. Adress: Hammarby Slussväg 2.

5. Scandic Anglais Terrassbar: Från den lilla terrassen på hotellets sjunde våning blickar du ut över Östermalms takåsar, helst med ett glas bubbel i handen. Öppnar 13 maj. Adress: Humlegårdsgatan 23.

6. Taket, Slakthuset: Söder om söder, i industri­området vid Globen, öppnade Slaktis takbar upp i sommarhettan häromveckan. Solstolar, kolgrill och cava sätter tonen. Tips: I helgen den 13-14 maj bjuds det in till Rooftop Open Air, öppet klockan 16-03. Adress: Slakthuset, Slakthusgatan 6.

7. F12-terrassen: Den 19 maj invigs stans kanske ­hippaste trappa med utsikt över Rosenbad och Riddarholmen. Klubb varje dag, hela sommaren. Adress: Fredsgatan 12.

8. Musikaliska gård: Den 20 maj slår Musikaliskas sommarklubb upp portarna. Centralt läge intill Nybroviken, men knappast någon utsikt inifrån gården. I år satsar man på varierande food trucks som är på plats hela sommaren. Adress: Nybrokajen 11/Blasieholmstorg 10.

9. Urban Delis takterrass: Förra sommaren blev Urban Deli med takterrass, den 20 maj öppnar den för en ny säsong. Centralt och rymligt. Adress: Sveavägen 44.

201379.jpg

Trendmöbel på uråldrigt vis

Verktygen är som hämtade ur en historisk roman. Slutprodukterna är trendigare än på länge. I en källare i Gamla stan ligger landets enda rottingmöbelverkstad med Svenskt Tenn som en av kunderna.

Rottingmöbler är tillbaka på kartan. Just nu vill folk ha flätat möbler av knirrande palmträ i sina vitmålade lägenheter med stuckatur och högt i tak.

– Ja, så är det nog. Det är jättemycket folk som kommer hit och vill ha hjälp att restaurera gamla fina rottingmöbler. Eller köpa nya, säger Erica Larsson som driver Sveriges enda verkstad för rottingmöbler i en källarlokal på Skeppsbron i Gamla stan.

Dörren ner till verkstaden är lägre än normalt. Precis som i stora delar av Gamla stan i övrigt måste du böja lite på huvudet för att få plats. En brant trappa leder ner till den lilla möbelfabriken. Det luktar bets och kanske lite kaffe.

Erica Larsson är fjärde generationens korgmakare i en ateljé som under de senaste 60 åren tagit fram egna möbler och restaurerat gamla. Den är också den plats där alla Svenskt Tenns rottingfåtöljer, pallar och bord tillverkas.

Det var John, Ericas farfar, som inledde ett samarbete med den världsberömde formgivaren Josef Frank efter andra världskriget.

Sedan dess är det i den här källaren som alla rottingmöbler som säljs i inredningsbutiken på Strandvägen någon kilometer bort blir till.

Hörde jag någon säga närproducerat?

På arbetsbänken nere i källaren ligger verktyg som lika gärna skulle kunna vara hämtade ur en roman av Olof Svedelid eller Per Anders Fogelström. Möblerna görs alla för hand.

Först måste man räta ut träet. Ingen pinne är den andra riktigt lik.

– Sen använder man värme för att -böja träet som man vill ha det, säger Erika samtidigt som hon demonstrerar för oss.

Hon låter lågorna slicka träet ett tag, sedan böjer hon det mot sig med hjälp av ett verktyg som närmast kan beskrivas som ett järnrör.

Verkstaden har alltid varit del av Ericas liv. Men att hon själv började jobba här var nästan en tillfällighet.

– Det var inte helt självklart. Jag har ju alltid hjälpt till här, flätat och så, men när jag var i 25-årsåldern åkte mina föräldrar på en semester mitt i en säsong. Då hoppade jag in och skötte verkstaden. Sedan dess har jag blivit kvar.

Sedan pappa Stig pensionerats och flyttat norrut är det Erica och kollegan Lasse Jildeteg som jobbar här. Även om pappa har svårt att hålla sig borta, berättar Erica.

Att tillverka så många möbler på två personer låter väldigt mycket. Fast Erica menar att de hinner med bra. Men så är det en rutinerad duo som arbetar ihop.

– Lasse har varit här sedan slutet på 80-talet. Han är som en del av familjen, åtminstone tycker jag det.

Lasse nickar, böjd över en matsalsstol som han flätar en ny sits åt.

Jag undrar om hon inte tröttnat någon gång, om hon velat göra något annat än att följa i familjens fotspår. Svaret är nej.

– Det är ändå så himla olika saker vi gör. Och att det kommer in så mycket folk med grejer de vill restaurera och att de vill ta vara på möblerna är verkligen jättekul. Men det är klart att det tar mycket tid. Efter att jag hade fött min dotter på Södersjukhuset svängde vi förbi verkstaden på vägen hem. Den är verkligen del av våra liv.

Dottern, nu tio år gammal, är ofta här efter skolan. Tar hon över blir det femte generationen Larsson på korgmakeriet.

202817.jpg

”Manisk mekanism driver oss kreativa”

Mitt i:s reporter Jill Eriksson om det kreativa folket. De som skapar.

En morgon när jag var kanske tio år gick jag ner till köket. Där hade far byggt ett tält i grön filt. Jag var tvungen att gå igenom det för att komma till skafferiet och frukostbrödet.

Man känner igen de kreativa människorna på att de ofta försvinner in i dimman, förlorade i något som fullständigt fängslar och upptar deras tid. Ögon som tittar, men som inte ser, för den kreatives ögon ser någonting annat än dens som står bredvid. Det finns liksom en manisk mekanism som håller struptag om den som i den oberoende åskådarens ögon betraktas som kreativ, förvirrad eller kanske galen.

Jag har vissa maniska drag. Likt min far försvinner jag ofta in i projekt. Alla avslutas inte. Alla ska inte avslutas. Många projekt måste liksom leva för evigt. Många saker måste testas, förstöras och förgöras innan de kan avfärdas som någonting som inte var för mig.

Och håret måste kunna få stå på galen ända.

I förra veckan träffade jag en man som heter Kaos, en känd graffitikonstnär med just håret på ända.

Och ibland är det som Astrid Lindgren skriver i en av sina böcker om Emil i Lönneberga: ”När två pojkar av samma skrot och korn möts, ja då tänds där liksom ett ljus i deras ögon”.

Jag är ingen pojke, men där tändes ett ljus.

Missa inte reportaget om den otyglade konsten längre in i tidningen.

202576.jpg

Redaktionen tipsar: Tre sätt att förgylla måndagen

Italiensk mästare lirar på Djurgården, På Spåret har kommit till Kungsholmen och anarkistisk releasefest på Söder. Här är tre måndagstips från redaktionen.

1. Minimalistisk stämning. Idag spelar Ludovico Einaudi, den italienska kompositören, på Cirkus.

Hans pianostycken, som drar mycket åt popmusiken, har bland annat hörts som motiv i teveserien This is England, och den franska filmen En oväntad vänskap, landets största internationella publiksuccé hittills.

Konserten börjar 19.30 och varar i två timmar.

2. Geografiskt pubquiz. I kväll är den sista deltävlingen i Kungsholmens eget På Spåret. Quizet i Biljardpalatsets källare på S:t Eriksgatan är sista chansen att ta sig till final. Vill du briljera med dina geografikunskaper som om det vore SVT klockan 20.00 en fredag, anmäl dig på Facebookeventet och dra dit. 19.00 börjar det.

3. Releasfest på Momangen. Känner du behov av mer anarki i ditt liv så dra till Galleri Momangen i kväll då det är releasefest för den anrika (sedan 1898) anarkistiska tidskriften Brands andra nummer för året. Mingel, dj:s och högläsning blir det från 18.00.

201935.jpg

Kaos och Klive har gjort graffiti till sitt jobb

Graffitin är den okontrollerbara otyglade konstformen. Allting har sin början, men var verket har sitt slut är svårare att definiera. Carl Klive Winblad och Lars Kaos Hjertstedt har ägnat sitt liv åt graffitin och i dag är den också deras levebröd.

 

Det är t-shirt-väder i Snösätra industriområde när Carl Klive Winblad, 33, och Lars Kaos Hjertstedt, 45, sprejar konturer över det som tidigare varit målat på väggen i början av industriområdet.

De jobbar på en vägg till helgens stora graffitievent, Snösätra Hall of Fame Spring Remake. Doften av färg, vår och avgaser är påtaglig och vitsippor blommar i hagen intill.

Tre män dricker folkis vid vägkanten och en pappa som heter Dag drar sin barnvagn och sina färgburkar i riktning mot tunnelbanan. Han är föräldra­ledig och har ägnat förmiddagen åt att måla på baksidan av industriområdet. Nu ska han hem.

En extremt känd graffitikonstnär målar vilt på väggen. Men han är för hemlig för att vilja vara med på bild, eller för att säga någonting. Han har luva, handskar, solglasögon och så vidare. Han är graffitins ”Spökplumpen” och vi lämnar honom åt sitt skapande och fokuserar i stället på Kaos och Klive.

Klive kommer ursprungligen från Sollentuna och växte upp främst i Västerort. Där flyttade han runt en del med sina föräldrar och syskon. Mamma Karin André Barowiak som är konstnär skapade konst i vardagen.

– En gång när jag kom hem från skolan hade hon målat toaletten som ett pussel. Jag kommer bara ihåg att jag blev jävligt yr av att vara där inne, säger han.

En annan gång, när RFSU gjorde reklam för nam nam-kondomer med en knallgul banan mot magentafärgad bakgrund så tapetserades väggen hemma i hallen med dem.

– Mamma såg bara färg och form. Hon tyckte att de var fantastiska. Det tyckte jag också, men jag kan förstå vad mina kompisar såg.

Kaos mamma var också konstnärligt lagd. När han var liten brukade de måla tillsammans.

– Men jag blev så jävla trött på att vänta på att färgen skulle torka. Jag ville att det skulle gå snabbare, säger Kaos.

Intresset för det vilda, det svulstigt stora, snabba och otyglade, väcktes. Konsten som tog vägen vart som helst och som inte låstes inom ramar.

Klives syrras kille målade graffiti och så fort hon drog till skolan sprang Klive till hennes rum och snodde pojkvännens skisser.

Nu är basen en lokal på Hallvägen 5 i Slakthusområdet.

Det luktar korv i luften och jag vet inte om vetskapen om att det ligger stora djurdelar travade på hög eller hängda i stora krokar i lokalerna runtomkring, är svindlande eller äcklande.

Här ligger numera Graffiti Stockholm som Klive och Kaos startade tillsammans 2008.

Kaos har försvunnit igen. Han är borta för femtielfte gången och har gått för att köpa hamburgare.

– Det är lite roligt faktiskt för han var tidigare vegetarian, men sedan vi flyttade hit så ska han bara ha korv hela tiden, säger Klive.

Flytten hit gick för några få veckor sedan och nu har golven som bilats bort gjutits nya.

I ett av rummen ska Klives mamma Karin ägna sig åt glaskonst. Hon släpar och drar in stora flyttlådor. En långhårig kille borrar upp hyllor.

På väggarna hänger konsten som Klive och Kaos skapat var och en för sig på egen hand. Just dem kan ingen annan röra, ändra eller involveras i.

De stora graffitiverken, på väggar, murar eller andra ytor gör de däremot tillsammans. Där smälter de båda samman sina verk till ett enda som för betraktaren känns fulländat.

De trycker i sig varsin hamburgare i den enorma soffan som fått flytta in i lokalen.

På radion spelas Nordman.

Maria, Klives fru, jobbade på bank i 20 år, sedan började hon jobba medkillarna. I  dag anordnar de här företagsevents, aw:s och utställningar. Dessutom målar de båda graffitikonstnärerna så väl kontorslokaler som privata hem. Maria är navet som sköter ekonomin och lokalerna. Klive och Kaos är skaparna som utför arbetet.

Men allt är inte bara jobb.

– Om jag bara skulle jobba så skulle jag tappa kärleken till måleriet, säger Klive.

Därför målar de väggen i Snösätra industriområde.

Jag testar lite sprejfärg på väggen som nyligen målats över efter att spelföretaget King haft företagsevent här. Det rinner och ser för jävligt ut, men det är kul. Eller det är svårt, men liksom befriande.

Min skapelse är en blå-röd blandning mellan fantomen och en ondskefull smurf med diamanttand.

Klive och Kaos börjar spreja på väggen som nyss rollats över med vit färg av Maria. De liksom tappar kontakten med verkligheten. Det blir svårt att sluta.

Målningen växer fram.

På radion sjunger Charlotte Perrelli Tusen och en natt.

Till sist måste Kaos bryta för att åka till förskolan och hämta barnen.

200897.jpg

På kryss med räkor och vilsna fransmän

Räkkryssningar – ett borgerligt nöje från förra sekelskiftet, eller en 80-talsfest som aldrig tar slut. Vi hoppade på m/s Vindhem en sen aprilkväll för att ta reda på allt du skulle vilja veta om räkkryssningar men varit för skraj för att fråga om.

 

Klockan är strax innan sju när vi kliver på båten på Nybrokajen. Vi ska fira in våren till havs. Ute blåser det snöblandat regnet rakt i ansiktet på oss.

Men på båten är det varmt. Trots att det ska dröja 20 minuter tills att vi kastar loss är det redan fullt vid borden. Folk som firar 60-årsfest, några kompisgäng, en ensamseglare och franska turister sitter alla och pillar räkor i rask takt.

På de brunlackade borden står skålar med aioli, vitt vin och vitt bröd. Som det ska vara.

Att äta räkor är en relativ ny företeelse. Från början var det borgerlig sommarmat som introducerades under 1800-talets senare hälft. Eftersom det inte gick att frakta räkor mycket längre än till den hamn fiskebåten lade till vid innan skaldjuren blev skämda nådde räkrätterna inte heller mycket längre än kusterna.

Det ändrades efter andra världskriget då industrifisket kom igång på allvar. Snart kunde stockholmare på östkusten lördagslyxa med vitt vin och räkor, berättar måltidsforskaren från Örebros universitet, Rickard Tellström.

– Efter att ha fortsatt att vara rätt lyxigt under 70-talet kom räkfrossan igång på allvar under 80-talets början. Alla letar efter det stora klippet. Och en räkfrossa är mycket av något till synes lyxigt till ett överkomligt pris.

Lyx och frossa går inte riktigt ihop?

– När något som har varit åtråvärt och kanske bara förunnat överklassen blir tillgängligt, då överkonsumerar medelklassen och arbetarklassen. Räkor är ju fortfarande något som trots allt har lite guldkant, något som ger oss en känsla av att vi har det bra.

På bordet bakom oss tycker inte fransmännen att de gjort något vidare kap alls.

– Är detta allt? Går det att beställa en sallad? undrar Gaël Jouaillec.

Han ville göra något som typiska stockholmare gör. Så kollegorna på jobbet rekommenderade en räkkryssning.

– I Frankrike är vi vana vid förrätt, huvudrätter, ost och efterrätter, säger han och skrattar.

På bordet bredvid dem står en flaska rött vin.

Strax efter att m/s Vindhem passerar Fjäderholmarna är vi mätta. Så vad händer nu? Det är fortfarande tre timmar kvar innan vi är hemma igen.

– Det serveras en ostbricka vid halv tio, säger servitrisen samtidigt som hon dukar undan resterna av den intensiva räkfest som pågått den senaste timmen.

Vad hon inte berättade var att det strax blir underhållning. En trubadur, en trummis och tio röjiga rock-låtar. Snart är alla middagsgäster uppe och twistar till Creedence Clearwater Revival’s Who’ll stop the rain. Vi också. When in Rome, do as the Romans do.

Fransmännen tittar på. De är inte särskilt imponerade av ostbrickan som ställs fram strax efter att första delen av livemusik-setet tystnat. Det är inte vi heller. Utvecklingen som höjt nivån på stans krogar avsevärt de senaste åren har inte nått räkbåten.

Räkkryssningar i Stockholms skärgård är ett nöje som pågått sedan slutet av 80-talet. Innan dess fanns det andra sorters helkvällar på sjön. Ett vanligt exempel var ångbåtsjazz, där stockholmare hoppade på en tur som tog några timmar och blev underhålla till sjöss. Före 70-talet var det ett annat läge.

– Då kanske man tog en tur runt Värmdö och drack en fruktsoda, på sin höjd. Sen fick folk mycket mer pengar och helt andra krav. Det är ju därför sådant här som matkryssningar uppstått, säger Gunnar Friberg, trafikplanerare på Vaxholmsbolaget med stort intresse för historien kring skärgårdsbåtarna.

Det är dags för en andra omgång musikunderhållning. När trubaduren stämmer upp i Tom Jones Delilah blir publiken som tokig.

Allt svängande hit och dit gör att vi tror att båten ska kapsejsa.

Och varför sjunger alla så högt?

Vid elvasnåret är vi tillbaka i tryggt förvar på Nybrokajen. Båtturen var förvisso överraskade rolig, men fyra timmar var lite väl lång tid ute till havs.

Och fransmännen då, som varken var särskilt förtjusta i räkor, eller i att bugga till rock’n’roll.

– Det var helt fantastiskt, utsikten, att få se hur vacker skärgården är var verkligen överraskande, säger Gaël.

200460.jpg

Victor trivs på sin honky tonk-pråm

Kalla fötter, men fin gemenskap.Med traktortallrikar, ljusslingor av tomhylsor och countrymusik har Victor Landergård skapat ett honky tonk-hem ombord på den före detta ballongpråmen Panama.

Ut på bryggan, upp för en liten trätrappa och sedan ett meterlångt kliv för att inte trilla i plurret. Jag är hemma hos 27-åriga Victor Landergård.

Sedan sex år tillbaka bor han på en båt ett stenkast från Gröna Lund.

Innan dess bodde han själv i sin mammas lägenhet på Skånegatan på Söder, men när han kom hem efter att ha rest runt i USA hade hon flyttat in igen.

Det var dags att hitta eget men att köpa var dyrt och att skaffa en liten hyresrätt i närförort var han inte särskilt sugen på.

– Så tänkte jag att båt, det skulle kanske kunna vara något.

Victor hittade en annons på Blocket. Han drog dit på visning och föll pladask för den gamla ballongpråmen Panama.

– Jag gillar vattnet och det marina. Vi har alltid haft båt ute på landet och jag är gammal fridykare, så lite båtperson är jag väl. Men några knopar kan jag inte direkt, säger han och tar en klunk kaffe ur sin röda kopp.

Panama tillverkades i Karlskrona, på Kronans varv, i början av 40-talet. Det var försvarsmakten som använde ballongpråmarna under andra världskriget.

Pråmarna hade själva inga motorer utan bogserades bakom krigsfartyg. Ombord fanns sidenballonger som fylldes med helium och släpptes upp i luften när det skulle övas prickskytte.

Det byggdes många under kriget men idag finns knappt några kvar, tror Victor.

När kriget var slut behövdes de inte längre, så istället övades målskjutning på ballongpråmarna som sänktes en efter en.

– Eventuellt är det här den sista i hela världen, men om någon mer har en får de gärna höra av sig, säger Victor som har jagat information om ballongpråmarna både på Sjöhistoriska museet och på Krigsarkivet.

Måsarna skriar, solen har gått i moln och det är dags att kliva in från uteplatsen på fördäck. Inomhus ljuder favoritalbumet Me and McDill med den amerikanska countrymusikern Bobby Bare på stereon, en av många vinylplattor som ligger framme.

Här har Victor allt han behöver, ett sällskapsrum med soffa på övervåningen, vardagsrum, kök, sovrum och badrum med badkar under däck.

En stor del av grejerna på båten har fått följa med hem från Victors många olika resor. På en hylla i vardagsrummet står ett pris från en turbanknytartävling i Indien från 2011 där Victor kom tvåa och i taket sitter en måltavla från en skjutbana i Austin.

Sedan finns det registreringsplåtar, filmposters, en leksaksångmaskin, tallrikar från traktorföretaget John Deere, böcker i massor och en gatuskylt som Victor hittade i en buske vid Berzelii park.

El Maco-mannens röda sombrero är Victor också riktigt nöjd med.

– Jag hittade den på Blocket för en hundring. Han gjorde inte en grej av att han var det utan det visade det sig när jag kom dit, ett lucky shot, säger han och skrattar.

Ljusslingan i taket som någon kvinna i USA tillverkat av gamla hylsor från skjutbanor lyser i rött, grönt, blått och gult.

Prylarna, musiken och klädstilen – det mesta är amerikanskt.

– Jag har väl fastnat lite för Honky tonk-stilen från södra USA. Men framför allt gillar jag saker med historia, som är en conversation starter.

Grilloket ute på däck, som går att både röka och grilla på, är däremot en ny favorit som lär användas mycket i sommar.

– Det är oslagbart att bo på båt på sommaren, att sitta ute på fördäck i solnedgången. Eller ta roddbåten över till Grönans gästhamn när det är konserter.

Annars är det bästa med båtlivet grannarna. Medelåldern är någonstans kring femtio år, uppskattar Victor, men även barnfamiljer bor här.

– Det är ett härligt community. Vi firar midsommar ihop och du kan gå över och låna socker hos grannen som förr i tiden. Man tar hand om varandra och hjälps åt. Det binder oss samman, säger Victor.

Den som vill bo på båt ska vara beredd på att det är mycket fix, till skillnad från en lägenhet måste du ständigt se över båten. Du lever konstant med risken att ditt hem kan sjunka, åtminstone i teorin. Dessutom är utrymmena knepiga att möblera och så är det kallt nästan jämt.

– Jag har ett par fula morfarstofflor från Albanien jag brukar ha på mig, säger Victor och håller skrattande upp en rutig toffla.

Nej, båtlivet är kanske inte för alla.

– Det är lite som ett kall. Inget man gör om man inte är sugen.

201573.jpg

Fransk filmvecka i Stockholm

Bonjour. Idag kickar den franska filmfestivalen igång på stans oberoende biografer.

För 17:e gången i rad arrangeras den franska filmfestival i Stockholm.

Totalt visas 21 olika filmer på franska från Frankrike och resten av världen.

Festivalen pågår hela veckan på Bio Rio, Sture, Zita och Klarabiografen som ligger i kulturhuset. Programet går att läsa på filmfestivalens sajt eller Facebooksida.

201401.jpg

Varje låt väcker ett minne

Sandra Eriksson: ”Mitt 18-åriga jag är för första gången på festival”.

Det är söndag morgon. Min vän och jag dricker kaffe och lyssnar på Melissa Horn. ”Jag älskar hennes musik” utbrister hon. Men vissa låtar tål hon inte längre, de påminner för mycket om ett en gång krossat hjärta.

Jag promenerar hem och kryper ner i sängen med datorn, öppnar Spotify, skrollar längst ner. Jag börjar från början, går igenom lista efter lista.

Kristian Anttilas Smutser tar mig tillbaka till Arvikafestivalen. Mitt 18-åriga jag är för första gången på festival. Vi dricker ljummen öl och studsar fram från campingen till festivalområdet skriksjungandes ”Det är mig de kallar Smutser”.

Drar på The Killers album Day & Age. Minns trängseln på bandets Hultsfredkonsert och hur jag först efteråt känner att mitt revben spruckit.

Sluter ögonen till Down med Jay Sean och hamnar på ett dansgolv någonstans i Asien. Jag är på backpackerresa efter studenten med mina tre tjejkompisar. En känsla av total frihet infinner sig.

Det är häftigt hur hjärnan fungerar. Hur musik kan väcka minnen och känslor till liv.

Har du några musikminnen du vill dela med dig av? Mejla mig! Spana även in min spellista med minneslåtar.

201291.jpg

Redaktionen väljer: Tre helgtips på Östermalm

Muminkalas, maskeradfest och söndagsfunk.

1. Muminkalas

På söndag kan alla med en förkärlek för det vita trollet i öster bege sig till Tallink Silja-terminalen i Värtahamnen. Här – ombord på Silja Symphony – ordnas Muminkalas, med öppet lekland, disco, tårta och olika tävlingar. Givetvis är Mumintrollet själv och några av hans vänner på plats. Plats: Värtahamnen. Tid: 11.30-14.30. Gratis inträde.

2. Byt skepnad

Vill du själv bli någon annan för en dag har du chansen imorgon lördag. Då ordnar Brasseriet maskeradbal, och utlovar en magisk kväll. Vinnare för bästa kostym koras så klart under kvällen. Plats: Brasseriet, Strömgatan 14. Tid: 22-03. Fri entré.

3. Söndagsfest

På söndag ordnas sista Sköna Söndag för den här gången på Strandvägen 1. Soulfunk och jazz ska värma kroppar som sig bör en Valborgshelg. Sköna Söndag-bandet under ledning av Joachim Bergström spelar och gästar scenen gör Thyra & Sara Nordenberg. Plats: Strandvägen 1. Tid: 20.30