2016-01-21 17:00
Sandra Eriksson/privat


Äter sig fram till den perfekta kebaben

Från stöddigt Instagramkonto till riktig restaurang. Jiray Seropian har tuggat i sig tusentals kebaber 
i jakten på perfektion. Nu är det upp till bevis – när han öppnar nytt kebabställe på Roslagsgatan.

– Jag har alltid älskat kebab, säger Jiray Seropian.

Jiray, som kommer från Norrköping, smakade sin allra första kebab som 8-åring. Sedan dess har den 34-åriga kebabentusiasten käkat kötträtten omkring 5 000 gånger, enligt egen utsago.

På senare år har det många gånger varit i syfte att recensera. För ett och ett halvt år sedan startade han instagramkontot @kebabspotting där han har betygsatt tusentals kebaber från över 30 länder. I takt med att Jirays matintresse blev större växte hans frustration över bristen på riktigt bra kebab.

I dag använder sig majoriteten av de svenska kebabhaken av halvfabrikat och ordet kebab är nästan ett skällsord, menar han.

– Folk associerar kebab med fyllemat och skräpmat, men det behöver inte vara det.

Frågar du Jiray ska en kebab först och främst vara fräsch och absolut inte slafsig. Den ska vara gjord på de bästa råvarorna både vad gäller bröd, kött och grönsaker.

– Och såserna får inte ta över, då tappar man fokus på köttet. Med bra kött ska man inte behöva dränka det i sås för att det ska smaka gott.

Samtidigt ska kebaben vara kryddstark och ha bra smaker.

Som en följd av hans ärliga, ofta kritiska recensioner på Instagramkontot, som har över 17000 följare, föddes 
idén om att öppna restaurang.

– Följarna pushade mig till att starta eget och göra något åt saken, säger han.

Lokalen på Roslagsgatan 6 köpte han förra året. Nu är det en fråga om veckor innan finkebabstället MOAS – Meat on a stick blir nästa steg i Roslagsgatans förvandling som Mitt i Vasastan skrivit om. Förhoppningen var att öppna i september, men både renovering och att sätta menyn har tagit längre tid än förväntat.

För när man har utlovat världens godaste kebab är pressen enorm.

– Jag har provlagat kebab i ett år nu och nu håller vi på att finslipa menyn. Jag måste leverera.